03-06-2023

Σύγχρονη θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας γόνατος με υδρογέλες πολυακρυλαμιδίου

Σύγχρονη θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας γόνατος με υδρογέλες πολυακρυλαμιδίου

Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, 2023.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑ) είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη, Αποτελεί την πιο συνηθισμένη νόσο του ανθρώπου και αυξάνεται όσο αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης μας. Οι ασθενείς με ΟΑ γόνατος εμφανίζουν χρόνιο πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα του γόνατος λόγω της διάσπασης του αρθρικού χόνδρου. Επομένως η αντικατάσταση του κατεστραμμένου αρθρικού χόνδρου με κάποιο ανθεκτικό υλικό θα ήταν κάποια λύση. Αυτή την λύση λέγεται ότι την προσφέρουν οι υδρογέλες πολυακρυλαμιδίου.

Οι υδρογέλες πολυακρυλαμιδίου είναι δίκτυα πολυμερών με σταυροειδείς δεσμούς που χρησιμοποιούνται ήδη σε διάφορες παθήσεις με καλά αποτελέσματα και είναι ιδανικές για την αποκατάσταση της μηχανικής των ιστών. Είναι γνωστό και επαρκώς τεκμηριωμένο ότι η βασική βλάβη στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι η προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου που αποτελεί ένα βιολογικό μαξιλάρι μεταξύ των δύο οστών, μηριαίου και κνήμης, που συνθέτουν την άρθρωση. Βοηθά την ολισθηρότητα της άρθρωσης ώστε τα δύο παραπάνω αναφερόμενα οστά να μην «τρίβονται» το ένα στο άλλο και να καταστρέφονται προοδευτικά. Η τριβή και τα «ρινίσματα» της είναι υπεύθυνη για την χρόνια τοπική φλεγμονή και την εκδήλωση των συμπτωμάτων με κύριο επακόλουθο τον επιδεινούμενο με την πάροδο των ετών χρόνιο πόνο. Τα πολυμερή εκχύνονται μία φορά  στο γόνατο και λέγεται ότι αντικαθιστούν τον αρθρικό χόνδρο, Είναι μη τοξικά και βιοσυμβατά και με την μεσολάβηση των τοπικών κυττάρων μορφοποιούν τελικά ένα λεπτό ινώδες πλέγμα το οποίο διαθέτει και κάποια αγγείωση.

Μία διπλή τυφλή μελέτη έγινε πρόσφατα σε 31 γυναίκες, μέσης ηλικίας 70 ετών και σε 29 μάρτυρες με τα ίδια χαρακτηριστικά, οι οποίοι έλαβαν μία ενδαρθρική ένεση στο γόνατο  πολυακρυλαμιδίου και παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια, Στο τέλος της μελέτης τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα τα οποία έλαβαν την υδρογέλη είχαν σημαντική στατιστικά βελτίωση στον πόνο τους αλλά και στην κινητικότητα της άρθρωσης.

Το φάρμακο έχει εγκριθεί για κυκλοφορία μόνο στο Ενωμένο Βασίλειο και η εταιρεία που το παράγει προσπαθεί να το εγκρίνει και σε άλλα κράτη. Πάντως επειδή η οστεοαρθρίτιδα είναι χρόνια εξελισσόμενη νόσος η μακροχρόνια  αποτελεσματικότητά του όπως και η ασφάλεια του δεν έχει ακόμη  τεκμηριωθεί πλήρως. Εκείνο που έχει σημασία είναι οι ασθενείς να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες μέχρι να γίνουν μελέτες σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και για μακρύτερο χρονικό διάστημα οπότε ο γιατρός τους αξιολογώντας την κατάστασή τους θα προτείνει ή όχι την χορήγηση μια υδρογέλης πολυακρυλαμιδίου (HenriksenM. Presentedat: 2023 WorldCongressonOsteoarthritis; March 17-20, 2023; Denver, CO. Poster 483).