08-08-2023

Αυχενικό σύνδρομο από υπερχρήση κινητών τηλεφώνων (Text Neck) Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος.

Αυχενικό σύνδρομο από υπερχρήση κινητών τηλεφώνων (TextNeck)

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος.

 

Μία περιοχή της σπονδυλικής στήλης που σπάνια συνειδητοποιούμε πόσο πολύ την κινούμε κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ο αυχένας μας. Κάθε φορά που κοιτάμε προς οποιαδήποτε διεύθυνση, κάθε φορά που λυγίζουμε το κεφάλι μας προς τα κάτω για να κάνουμε κάποια δουλειά, κάθε φορά που είμαστε όρθιοι, η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ταλαιπωρείται διότι έχει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: 1) Να σηκώσει το βάρος του κρανίου, το οποίο κυμαίνεται από 3 έως 5 κιλά συν το βάρος των 7 αυχενικών σπονδύλων και 2) Να ρυθμίσει την καμπύλη αυχένα που έχει σχήμα S και έχει προκύψει από την εποχή που ο άνθρωπος έγινε δίποδο ον, συντονίζοντας την λειτουργία τουλάχιστον 20 μυών. Τα προβλήματα αυτά και κυρίως το βάρος μπορεί να διπλασιασθεί εάν σκύψουμε απλώς κατά 20 μοίρες το κεφάλι μας προς τα εμπρός και κάτω.

Μέχρι πριν καμιά 20ετία το κοινώς γνωστό αυχενικό σύνδρομο οφείλονταν σε κάποιες καθημερινές διαδικασίες, όπως π.χ. στον τρόπο που κοιμόμασταν, στον τρόπο που καθόμαστε στην δουλειά μας ή στον φυσικό εκφυλισμό των αρθρώσεων της αυχενικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ). Τα τελευταία χρόνια μια νέα συνήθεια απέκτησαν τα άτομα, ιδιαίτερα αυτά της νέας ηλικίας όπως και οι μεσήλικες: την φανατική ενασχόληση τους με τις ηλεκτρονικές κινητές συσκευές, αρχικά με τους υπολογιστές και μετά με τα κινητά τηλέφωνα. Σε οποιοδήποτε μέρος και να βρεθείτε, για οποιαδήποτε λόγο, δουλειά ή αναψυχή, βλέπετε γύρω σας άτομα σκυμμένα κυριολεκτικά πάνω στο κινητό τους. Λογικό λοιπόν είναι ότι η συνήθεια αυτή ταλαιπωρεί εξαιρετικά την αυχενική μοίρα της ΣΣ, τραυματίζει τις αρθρώσεις των αυχενικών σπονδύλων και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους τους και επιταχύνει την εκδήλωση μιας σοβαρής εκφυλιστικής σπονδυλαρθροπάθειας.

Έτσι προέκυψε ο όρος «TextNeck» που καθιέρωσε κάποιος χειροπράκτης στις ΗΠΑ, οποίος είναι βέβαια μικρός και εύκολος, όπως άλλωστε όλοι οι Αμερικάνικοι όροι, δεν εξηγεί όμως τίποτε το ιδιαίτερο και είναι και λάθος διότι πλέον το texting δεν είναι η βασική λειτουργία που παρέχουν τα σημερινά smartphones (https://www.physio-pedia.com › Text_Neck)  Θα πρότεινα τον όρο «Αυχενικό σύνδρομο από υπερχρήση κινητών τηλεφώνων». Είναι σίγουρα μεγαλύτερος αλλά καλύπτει από πάσης πλευράς το σύνδρομο.Κάθε φορά που συναντάτε κάποιο νέο άτομο με τους ώμους πεσμένους προς τα εμπρός, τον αυχένα του λυγισμένο προς τα κάτω και την μύτη του σχεδόν κολλημένη στο κινητό του, τότε το άτομο αυτό εάν παραπονείται για αυχενικό σύνδρομο αυτό οφείλεται σε «Αυχενικό σύνδρομο από υπερχρήση κινητών συσκευών». Παρόλο που συνήθως το τηλέφωνο είναι ο βασικός υπεύθυνος δεν είναι ο μόνος ένοχος. Κάθε φορά που κάποιο άτομο περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα σκυμμένο, είτε στο τηλέφωνο, είτε στον υπολογιστή του ή σε κάποιο πάγκο εργασίας, διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο.

Από κλινικής πλευράς ο πόνος που περιγράφεται είναι οξύς ή και χρόνιος πόνος στον λαιμό και τους ώμους που συνοδεύεται από δυσκαμψία και αίσθημα σύσφιξης των ώμων  και του αυχένα με περιορισμό της κινητικότητας αμφοτέρων των περιοχών. Ακόμη συνυπάρχουν διαλείποντες ή/και χρόνιοι πονοκέφαλοι, πόνοι στους οφθαλμούς και νευροπαθητικοί πόνοι στα άνω άκρα σαν τσιμπήματα, βελονισμοί, καυσαλγίες, μυρμηγκιάσματα, μουδιάσματα ή αιμωδίες.

Η θεραπεία του συνδρόμου πρέπει να είναι άμεση και επίμονη. Δεν θα πρέπει ένα οξύ σύνδρομο να μετατραπεί σε χρόνιο διότι τότε η θεραπεία είναι εξαιρετικά δύσκολη, Η αντιμετώπιση γίνεται συνήθως με έναν συνδυασμό ανάπαυσης, φυσικοθεραπείας, ασκήσεων stretching και διόρθωσης κακών συνηθειών στάσης. Κάνοντας αυτά τα βήματα, οι μύες στο λαιμό και το πάνω μέρος της πλάτης μπορούν να ενισχυθούν και η πίεση που προκαλείται στην ΑΜΣΣ από την κακή στάση του σώματος μπορεί να μειωθεί.

Η πρόληψη του συνδρόμου μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: 1) Συστήνουμε την χρήση της συσκευής του κινητού τηλεφώνου στο επίπεδο των οφθαλμών. 2) Συχνές διακοπές από την χρήση του τηλεφώνου είτε για δουλειά είτε για αναψυχή. 3) Τα αυτιά σας θα πρέπει να είναι σε ευθεία με τους ώμους σας όταν κοιτάζετε το τηλέφωνο σας και 4) Εάν είναι δυνατόν να βάλετε ηχητική υπενθύμιση  στο τηλέφωνο σας όταν η στάση σας είναι λανθασμένη.

Πρέπει να τονισθεί ότι η θεραπεία του συνδρόμου θα χρειασθεί αρκετό καιρό π.χ. εβδομάδες αλλά και μήνες για να επιτύχει, σε μερικούς χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για να επιτύχει. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να υπενθυμίσω  στους νεότερους  που χρησιμοποιούν συνήθως τα κινητά τηλέφωνα και θα τα χρησιμοποιούν για πολλά χρόνια ακόμη, την φράση του Γκάντι που επέμενε ότι «όποιος χάνει την υπομονή του χάνει και την μάχη» και αυτή την μάχη πρέπει να την κερδίσετε οπωσδήποτε για να είσαστε σωματικά έτοιμοι με την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης.