12-11-2013

Χρόνια Οσφυαλγία και Ριζαλγία. Μια προσέγγιση στην παθογένεια και την θεραπεία της!

Χρόνια Οσφυαλγία και Ριζαλγία. Προσέγγιση

στην παθογένεια και την θεραπεία της!

 

Επιδημιολογία

 

Ο xρόνιος Δισκογενής πόνος εκφράζεται κλινικά σαν χρόνια αυχεναλγία, χρόνια θωρακαλγία ή χρόνια οσφυαλγία. Η τελευταία είναι και η συχνότερη και με αυτήν θα ασχοληθούμε στην συνέχεια. Πράγματι τόσο από παθολογοανατομικής πλευράς όσο και στην θεραπεία δεν διαφέρουν ιδιαίτερα οι δύο πρώτες κλινικές εκφράσεις του xρόνιου Δισκογενής πόνου.

 

Για κάποιους συγγραφείς, το 13-30% των ασθενών με οξεία οσφυαλγία θα εξελιχθούν σε πάσχοντες από χρόνια οσφυαλγία (CostaL. C., et al. 2009). Αλλοι όμως πιστεύουν ότι αν και οι περισσότεροι ασθενείς θα βελτιωθούν γρήγορα μετά από κάποιο επεισόδιο οσφυαλγίας, ένα ποσοστό περί το 42%-75% θα περιγράφει οσφυαλγία και μετά από 12 μήνες (Hestbaek L., et al.  2003).

 

Η οσφυαλγία, οξεία και χρόνια, είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα (Σ. Νίκας. www.xroniosponos.gr, Διεθνή Νέα για τον Πόνο, 15-6-2015). Εχει υπολογισθεί  ότι αποτελεί τη 2η αιτία ιατρικής επίσκεψης, μετά τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (Deyo R., et al. 2001).

 

Για την χρόνια οσφυαλγία τα ευρήματα από μια επιδημιολογική έρευνα σε ασθενείς που έπασχαν από αυτήν έδειξαν τα ακόλουθα: 1) Η μέση διάρκεια του πόνου ήταν 10,1 χρόνια. 2) Ο μέσος αριθμός ειδικών γιατρών που είχαν επισκεφθεί οι ασθενείς ήταν 7,9 γιατροί. 3) Ο μέσος όρος ημερών νοσηλείας σε νοσοκομείο ήταν 69 ημέρες. 4) Ο μέσος όρος χειρουργείων κάθε τύπου ήταν 1,5 χειρουργεία. Παρόλα αυτά οι ασθενείς εξακολουθούσαν να πονούν (Rommel O., et al. 2004, Zenz et al. 1994).

 

Συμπερασματικά: Ο κλασικός ασθενής που πάσχει από χρόνια οσφυαλγία είναι αυτός που ενώ έχει κάνει τα πάντα από πλευράς εξετάσεων, έχει λάβει τα πάντα από πλευράς θεραπείας, έχει υποστεί ακόμη και χειρουργική επέμβαση, εξακολουθεί να πονά.

 

Τα αίτια της χρόνιας οσφυαλγίας είναι πολλά και διάφορα. Ποιό όμως είναι το συχνότερο από αυτά; Αν και οι περισσότεροι από μας πιστεύουν ότι για κάτι τέτοιο είναι υπεύθυνη η παρουσία χρόνιων ανατομικών βλαβών (π.χ. κήλες, σπονδυλολίσθηση, εκφυλιστικές αλλοιώσεις), η βιβλιογραφία έχει διαφορετική άποψη. Η πιο συχνή μορφή της χρόνιας οσφυαλγίας είναι η «μη ειδικού τύπου», η οποία ανευρίσκεται στο 85% των περιπτώσεων, στην οποία δεν υπάρχει υποκείμενη παθολογία ή ιστική βλάβη και έχει αυτοϊώμενη πολλές φορές πορεία (www.who.int/classifications/icf/en/2012). Είναι χαρακτηριστικό στο νόσημα αυτό ότι η σχέση μεταξύ απεικονιστικών ευρημάτων και κλινικής εικόνας είναι μικρή, δεδομένου ότι συχνά παρόμοιες ανατομικές βλάβες (κήλες ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις) ανευρίσκονται και σε ασυμπτωματικά άτομα (Airaksinen O., et al. 2006). 

 

Ακόμη διάφορες ανασκοπήσεις έχουν δείξει ότι τα αίτια για την χρονιότητα της οσφυαλγίας είναι το ψυχολογικό στρες, η μειωμένη ικανότητα  αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων ή ακόμη και η μη εργασιακή ικανοποίηση (Golob A.L., Wipf J.E. 2014). Φαίνεται ότι η χρόνια οσφυαλγία, η οποία αποτελεί και το πιο συχνό τύπο χρόνιου πόνου (Morlion B. 2011), είναι μάλλον ένα βιο-ψυχολογικό φαινόμενο, όπου ανατομικές βλάβες εμπλέκονται με ψυχολογικούς παράγοντες (Morlion B. 2013).

 

Στο Ετήσιο (2015) Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS) (http://www.medicalnewstoday.com /releases/291451.php), παρουσιάστηκε έρευνα που προσδιορίζει διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου από τους γνωστούς. Σύμφωνα με αυτήν έγινε ανασκόπηση των ηλεκτρονικών αρχείων περισσότερων από 26 εκατομμυρίων ασθενών από 13 προγράμματα παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλες τις ΗΠΑ, και αναγνωρίστηκαν 1.2 εκ. περιπτώσεις ασθενών με οσφυαλγία (περίπου 4.54% του συνόλου των αρχείων).  Η έρευνα έδειξε ότι οσφυαλγία ανέφερε το 19.3% των ασθενών με κατάθλιψη, το 16.75% των ασθενών με παχυσαρκία (ΔΜΣ πάνω από 30kg/m²), το 16.53% των ασθενών με εξάρτηση στη νικοτίνη και το 14.66% των ασθενών με κατάχρηση αλκοόλ. Ο σχετικός κίνδυνος ήταν 4.489, 6.007, 5.511 and 3.326 αντίστοιχα και ήταν στατιστικά σημαντικός σε όλες τις παραπάνω ομάδες ασθενών. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι ασθενείς αυτοί αποτελούν πληθυσμό «υψηλού κινδύνου» για εμφάνιση οσφυαλγίας και πρέπει να παρακολουθούνται στενά αλλά και να δέχονται τις ανάλογες συμβουλές από τον θεράποντα ιατρό για τροποποίηση της καθημερινότητάς τους (Δ. Καρόκης, www.xroniosponos.gr. Διεθνή Νέα για τον πόνο. 21-4-2015). 

 

Υπάρχει κληρονομικότητα στη χρόνια οσφυαλγία;;;

 

Είναι γνωστό ότι η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου εξελίχθηκε από άλλους πρωτόγονους σπονδυλωτούς οργανισμούς τα τελευταία 525 εκατομμύρια χρόνια. Ο τελευταίος κρίκος πριν τον άνθρωπο, οι μεγάλοι πίθηκοι, είχαν μια σπονδυλική στήλη προσαρμοσμένη στην τετράποδη στάση, όπως και οι πρόγονοι τους. Εδώ και 1 εκατομμύριο περίπου χρόνια, ο άνθρωπος αποφάσισε να σηκωθεί όρθιος και να γίνει άνθρωπος (άνω- θρώσκω=δηλαδή ετυμολογικά κοιτάζω προς τα πάνω, σύμφωνα με κάποιους). Η απόφαση αυτή δημιούργησε ένα σημαντικό πρόβλημα στην σπονδυλική του στήλη που θα έπρεπε πλέον να σηκώνει ταυτόχρονα και το βάρος του σώματος και το βάρος της κεφαλής του και μάλιστα σε κάθετη θέση. Για να τα καταφέρει αναγκάστηκε να τροποποιηθεί μηχανικά και από μία καμπύλη που είχε η σπονδυλική στήλη του τετράποδου πιθήκου να αποκτήσει δύο: μια στην περιοχή του αυχένος και μια στην περιοχή της οσφύος. Οι καμπύλες αυτές της σπονδυλικής στήλης είναι, από μηχανικής πλευράς πολύ πιο ευάλωτες σε μηχανικούς τραυματισμούς και κυρίως επηρεάζουν στατικά τους μεσοσπονδύλιους δίσκους του αυχένος και της οσφύος, οι οποίοι έχουν αναλάβει να σηκώνουν πολύ περισσότερο βάρος  από αυτό για το οποίο αρχικά δημιουργήθηκαν αλλά και να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και τις στροφικές και πλάγιες κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτός είναι και ο λόγος που εκφυλίζονται ταχύτερα από τους άλλους δίσκους και έχουμε τόσο συχνά αυχεναλγία (αυχενικό σύνδρομο) και οσφυαλγία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εξέλιξη θα λύσει τελικά το πρόβλημα αλλά θα απαιτηθούν  μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Μέχρι τότε, ο άνθρωπος θα πληρώνει το κόστος του για να γίνει άνθρωπος, με χρόνια αυχεναλγία και χρόνια οσφυαλγία (Pierce S.E., et al. 2013) 

 

Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι πάσχουν συχνότερα από άλλους από χρόνια οσφυαλγία και μάλιστα μερικές οικογένειες έχουν για πολλές γενεές αυτό το πρόβλημα; 

 

Το 2012 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο King College του Λονδίνου βρήκαν ένα γονίδιο, το PARK2, το οποίο είναι υπεύθυνο για την φυσιολογική δομή και αντοχή του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Σύμφωνα με αυτούς η μη φυσιολογική λειτουργία του γονιδίου οδηγεί σε ταχύτερη εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και χρόνια οσφυαλγία (Williams F., et al. 2012).

 

Επομένως η χρόνια οσφυαλγία έχει μια γενετική αιτιολογία σχετική με το γένος άνθρωπος και το είδος Sapiens ή άλλα δίποδα είδη που έχουν εξαφανισθεί (π.χ. Neanderthal) και μία δεύτερη σχετική με το γονιδιακό υπόστρωμα του καθενός από εμάς!

 

Εχει η χρόνια οσφυαλγία σχέση με την ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου;

 

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιστημονικές εταιρίες που ασχολούνται με τον πόνο, όπως οι: American Academy of Pain Management, National Foundation for the Treatment of Pain και άλλες, δημοσίευσαν το 2004, επιδημιολογικές μελέτες που καταλήγουν ότι τα 2/3 των ασθενών με κατάθλιψη πάσχουν από χρόνιο πόνο και αντίθετα τα 2/3 των ασθενών με χρόνιο πόνο πάσχουν από κατάθλιψη.

 

H σύνδεση του χρόνιου πόνου με την κατάθλιψη είναι γνωστή από πολλές μελέτες. (Δικαίου Σ. Διεθνή νέα για τον πόνο, 14-7-2015, www.xroniosponos.gr). Πιστεύεται ότι το 30-40% των ατόμων που πάσχουν από χρόνιο πόνο παρουσιάζουν κατάθλιψη, αγχώδη νεύρωση και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με την American Academy of Pain Medicine ο χρόνιος πόνος είναι η δεύτερη αιτία που οδηγεί σε αυτοκτονία μετά την διπολική διαταραχή. Πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υπερδιέγερση του εγκεφάλου από τα ηλεκτρικά ερεθίσματα του χρόνιου πόνου, οδηγεί στην καταστολή, πιθανώς διαμέσου των ανοσοκυττάρων της μικρογλοίας, της παραγωγής ντοπαμίνης, μιας ουσίας που θεωρείται ο κυριότερος νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και συνδέεται με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση (Catherine M. 2015).

 

Παράλληλα νευροφυσιολογικές μελέτες με λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου έδειξαν ότι ο χρόνιος πόνος και ιδιαίτερα ο νευροπαθητικός, μπορεί να οδηγήσει αρχικά σε λειτουργική βλάβη και τελικά σε απόπτωση των νευρικών κυττάρων της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου από την υπερπαραγωγή διεγερτικών νευροδιαβιβαστών, όπως είναι π.χ. το γλουταμικό οξύ. Το φαινόμενο περιγράφεται σαν διεγερσιμοτοξικότητα (excitotoxicity) (Apkarian A.V., et al. 2004).

 

Ποιό είναι το παθολογοανατομικό υπόστρωμα της χρόνιας οσφυαλγίας;

 

Χιλιάδες μελέτες έχουν δείξει ότι το πιο συχνό παθολογοανατομικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η χρόνια οσφυαλγία είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου.  Αλλά υπάρχει το ερώτημα: Η χρόνια εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου, τι είδος πόνου προκαλεί; φλεγμονώδη ή νευροπαθητικό; 

 

Πολλές εργασίες έχουν δείξει ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων, πάνω από το 64%, τόσο τα ΜΣΑΦ όσο και η κορτιζόνη, ελάχιστες φορές είναι αποτελεσματικά στην χρόνια οσφυαλγία (Cochrane Database Syst Rev. Published on line January 23, 2008) άρα τα αντιφλεγμονώδη στεροειδή ή μη, δεν έχουν κάποια δράση. Από την άλλη πλευρά μελέτες έχουν δείξει ότι το 37% των ασθενών με χρόνια μη ειδική οσφυαλγία παρουσιάζουν σημαντικά νευροπαθητικά στοιχεία (Deyo R., et al. 2001). 

 

Σαν νευροπαθητικός πόνος ορίζεται αυτός που προκύπτει από μία βλάβη ή νόσο σε κάποια περιοχή του σωματοαισθητικού συστήματος. Το σωματοαισθητικό σύστημα αρχίζει από τα περιφερικά νεύρα, περνά από τον νωτιαίο μυελό και καταλήγει στην σωματοαισθητική περιοχή του βρεγματικού λοβού του εγκεφάλου. Περιφερικός νευροπαθητικός πόνος είναι αυτός που τουλάχιστον η αρχική βλάβη του αφορά το περιφερικό νεύρο. Στην χρόνια οσφυαλγία η αρχική βλάβη θα πρέπει αφορά κάποιο από τα νωτιαία νεύρα από τις περιφερικές δερματικές ελεύθερες απολήξεις του, στη περιοχή του αντίστοιχου δερμοτομίου ή στον αντίστοιχο  μεσοσπονδύλιο δίσκο,  μέχρι τις συνάψεις του στον νωτιαίο μυελό (Γεωργιάδης Α.Ε., Οξύς και Χρόνιος πόνος, Εκδ. Astellas 2015).

 

Χρόνια οσφυαλγία μπορεί να προκαλέσει η Οστεοπόρωση, οι φλεγμονώδεις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης (ΣΣ) όπως η Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα και άλλες πιο σπάνιες παθήσεις. Για να διευκολυνθεί όμως η συζήτηση ας δεχθούμε την χρόνια εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, σαν το πλέον συχνό γενεσιουργό αίτιο και ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε πως η βλάβη αυτή μπορεί να προκαλέσει χρόνιο νευροπαθητικό πόνο. Πιο απλά, να διερευνήσουμε εάν η εκφυλιστική δισκοπάθεια perse μπορεί να προκαλέσει βλάβη περιφερικού νεύρου. Δεν θα αναφερθούμε βέβαια στην περίπτωση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου και της ριζίτιδας ή ριζοπάθειας, που προκαλείται σε αυτή την περίπτωση από πίεση του σύστοιχου νεύρου, στα αρχικά στάδια και εκφράζεται κλινικά με φλεγμονώδη πόνο, διότι εκεί τα πράγματα, από πλευράς παθοφυσιoλογικού μηχανισμού, είναι πολύ πιο απλά και έχουν περιγραφεί πολλές φορές από άλλους.

 

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος από πλευράς αισθητικής νεύρωσης χωρίζεται σε δύο περιοχές, μια κεντρική που περιλαμβάνει των πηκτοειδή πυρήνα, που είναι παντελώς αναίσθητη και μια περιφερική που περιλαμβάνει τα εξωτερικά ινώδη πετάλια του ινώδη δακτυλίου και τον πρόσθιο και οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο η οποία βρίθει αισθητικών απολήξεων του πόνου.

 

Η φυσιολογική λειτουργία του μεσοσπονδυλίου δίσκου διαταράσσεται είτε μετά από εξωγενή τραυματισμό, είτε από ενδογενείς παράγοντες όπως είναι π.χ. η κληρονομικότητα, η ηλικία κ.ά. Ανεξάρτητα από το αίτιο όλοι η μέχρι σήμερα γνωστοί παράγοντες οδηγούν στην εκφυλιστική αλλοίωση του περιεχόμενου του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Εάν το περιεχόμενο του μεσοσπονδυλίου δίσκου έχει αλλοιωθεί, τότε η δυνατότητα του να αντιμετωπίσει, με την ελαστικότητά του, τις δυνάμεις που εφαρμόζονται φυσιολογικά επάνω του, μειώνεται αισθητά και κάποια στιγμή αυτές αντί να εξουδετερωθούν, θα προκαλέσουν ρήγματα, κυρίως στον ινώδη δακτύλιο. Μέσα στα ρήγματα αυτά σε κάθε κίνηση της ΣΣ, εισέρχονται τμήματα του πηκτοειδή πυρήνα, στον ινώδη δακτύλιο, δημιουργώντας ενδοδισκικές κήλες.

 

Οι ενδοδισκικές κήλες με την πάροδο της ηλικίας αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος δεν έχει την δυνατότητα να τις αποκαταστήσει πλήρως. Η προδευτική συγκέντρωση τους στο οπίσθιο μέρος του δίσκου, εκεί που ο ινώδης δακτύλιος είναι λεπτότερος και λιγότερο ανθεκτικός, έχει σαν αποτέλεσμα να εξασκούν πίεση  στο οπίσθιο τοίχωμα του δίσκου, όπου είναι καλύτερα ανεπτυγμένο το σύστημα του πόνου. Η πίεση αυτή συνεχώς αυξάνεται και προκαλεί πόνο όταν ο εκφυλισμένος δίσκος πιέζεται, ακόμη και ελαφρά, από απλές δυνάμεις, που εξασκούνται πάνω του, με τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, π.χ. από ορθοστασία ή από την κάμψη του σώματος προς τα εμπρός.

 

Ένα από τα πιο σημαντικά αλλά και παραγνωρισμένα νεύρα της ΣΣ είναι ο μηνιγγικός κλάδος των νωτιαίων νεύρων που ονομάζεται παλίνδρομο μηνιγγικό νεύρο (sinuvertebral) και φαίνεται ότι αποτελεί το υπεύθυνο νεύρο για τον πόνο του μεσοσπονδυλίου δίσκου και των όμορων περιοχών. Οι υποδοχείς του πόνου σε κάθε μεσοσπονδύλιο δίσκο ευρίσκονται  στην οπίσθια και πλάγια εξωτερική επιφάνεια του ινώδους δακτυλίου του. Η πρόσθια επιφάνεια του ινώδους δακτυλίου φέρει ελάχιστους ή και καθόλου υποδοχείς του πόνου. Οι νευρικές ίνες που μεταφέρουν τα ερεθίσματα από αυτούς τους υποδοχείς συγκεντρώνονται σε δέσμες και σχηματίζουν το παλίνδρομο μηνιγγικό νεύρο. Το ίδιο νεύρο λαμβάνει και αισθητικές ίνες του πόνου: α) από τον οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο, ιδιαίτερα από την περιοχή όπου αυτός συνδέεται με την οπίσθια επιφάνεια του ινώδους δακτυλίου του αντίστοιχου μεσοσπονδυλίου δίσκου, β) από τις σύστοιχες ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις, γ) από την μήνιγγα και δ) από το περιόστεο του σπονδύλου.

 

Πλην των αισθητικών ινών το παλίνδρομο μηνιγγικό νεύρο φέρει και άφθονες ίνες του συμπαθητικού συστήματος που νευρώνουν τα αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες της περιοχής. Οι ίνες αυτές καταλήγουν αρχικά στο σύστοιχο συμπαθητικό γάγγλιο στην πλάγια επιφάνεια του μεσοσπονδυλίου δίσκου.Το παλίνδρομο μηνιγγικό νεύρο εξέρχεται από τον νωτιαίο μυελό και εισέρχεται στο σύστοιχο μεσοσπονδύλιο τρήμα. (Raoul S., et al. 2003).

 

Φαίνεται λοιπόν ότι η χρόνια βλάβη του παλίνδρομου μηνιγγικού νεύρου από πίεση των ενδοδισκικών κηλών του πηκτοειδούς πυρήνα παράγει την χρόνια οσφυαλγία, που είναι νευροπαθητικός πόνος.

 

Οσο η κατάσταση επιδεινώνεται, κάποια στιγμή η τυχαία εφαρμογή μιας πιο ισχυρής δύναμης (π.χ. άρση βάρους κ.λπ.), θα προκαλέσει πλήρη ρήξη της περιφέρειας του ινώδους δακτυλίου και θα δημιουργήσει μια μεγάλη κήλη του πηκτοειδούς πυρήνα, η οποία θα εξέλθει του μεσοσπονδυλίου δίσκου και θα πιέσει κάποια από τις ρίζες του σύστοιχου νωτιαίου νεύρου που ευρίσκονται στο μεσοσπονδύλιο τρήμα. Η πίεση αυτή θα δημιουργήσει αρχικά την κλινική εικόνα της οξείας φλεγμονώδους ριζίτιδας και στη συνέχεια, εάν η κήλη παραμείνει μόνιμα εκτός δίσκου η χρόνια πίεση του νεύρου, θα δημιουργήσει ίνωση και η κλινική εικόνα θα αλλάξει σε χρόνια ριζοπάθεια, που είναι ένας καθαρά νευροπαθητικός πόνος. Ανάλογα με το επίπεδο που ευρίσκεται ο πάσχων δίσκος, η κατάσταση θα ονομασθεί κλινικά αυχενική ριζαλγία, μεσοπλεύριος νευραλγία ή ισχιαλγία.

 

Το συμπέρασμα είναι ότι στην περίπτωση που η αρχική βλάβη του δίσκου ήταν κάποιος τραυματισμός, είτε δημιουργήθηκε προοδευτικά από ενδογενή κληρονομικά ή ηλικιακά αίτια, η εκφύλιση του δίσκου εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο και είναι αναπόφευκτη, διότι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος διαθέτει ελάχιστες επιδιορθωτικές δυνατότητες. Το ερώτημα που προκύπτει και έχει αξία για τον γιατρό είναι πως θα αντιμετωπίσει θεραπευτικά τον χρόνιο Δισκογενής πόνο ή τον χρόνιο ριζιτικό πόνο από τον οποίο ταλαιπωρείται ο ασθενής του.

 

Απ’ όσα αναφέραμε προηγουμένως, τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος οφείλονται στις περισσότερες των περιπτώσεων σε πίεση ή ερεθισμό νεύρου, στον δισκογενή πόνο το υπεύθυνο νεύρο είναι το παλίνδρομο μηνιγγικό νεύρο, στον ριζιτικό πόνο είναι ρίζα του αντίστοιχου νωτιαίου νεύρου, άρα και στις δύο περιπτώσεις ο χρόνιος πόνος είναι νευροπαθητικός και όχι φλεγμονώδης. Επομένως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα στον χρόνιο πόνο οποιασδήποτε μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι άχρηστα και δεν πρέπει να χορηγούνται, διότι στην χρόνια φάση των παθήσεων αυτών δεν υπάρχει φλεγμονή και εάν φαίνεται ότι αποδίδουν μερικά από αυτά, οφείλεται όχι στη αντιφλεγμονώδη αλλά στη αναλγητική τους δράση στις κεντρικές δομές (ΚΝΣ) του πόνου.

 
Για να κατανοήσει κάποιος την παθοφυσιολογία της χρόνιας οσφυαλγίας νευροπαθητικού τύπου αλλά και την σύγχρονη θεραπεία της χρειάζεται να γνωρίζει τρία βασικά θέματα: α) τους αλγοϋποδοχείς Αδ και C, β) τους διαύλους TRPV1 και γ) τον Νευροτροφικό Παράγοντα Ανάπτυξης.

 

 

1. Οι ίνες Αδ και C, είναι ελεύθερες απολήξεις των αισθητικών νεύρων στην περιφέρεια. Οι ίνες Αδ, είναι εμμύελες ίνες με ταχύτητα 5-30 msec και διαμέτρου 1-5 μm που μεταφέρουν τα ερεθίσματα του οξέος εστιασμένου πόνου και της θερμοκρασίας. Οι ίνες C είναι αμμύελες ίνες με ταχύτητα 0,5-2 msec και διαμέτρου 0,2-1,5 μm που μεταφέρουν τα ερεθίσματα του διάχυτου και βύθιου πόνου, της θερμοκρασίας και του κνησμού. Οι τελευταίες αποτελούν το 70% των ινών του πόνου και της θερμοκρασίας και φέρουν στην επιφάνειά τους, τροποποιημένες κατάλληλα πρωτεΐνες, που παίζουν ρόλο διαύλων ή αντλιών ιόντων ή ειδικών υποδοχέων, όπως π.χ. είναι οι αλγοϋποδοχείς. Οι ίνες C είναι διασπαρμένες και σε πολλά εσωτερικά όργανα. Επειδή κάθε είδους αισθητικό ερέθισμα είναι ένα ηλεκτρικό δυναμικό ενέργειας, οι εμμύελες ίνες μπορούν να μεταφέρουν και μικρού δυναμικού ηλεκτρικά ερεθίσματα, ενώ οι ίνες C του πόνου μεταφέρουν μόνο μεγάλου δυναμικού ενέργειας ερεθίσματα. Ινες του πόνου δεν υπάρχουν στον εγκέφαλο, στον αρθρικό χόνδρο, στον πηκτοειδή πυρήνα του μεσοσπονδυλίου δίσκου και πιθανόν στο πνευμονικό παρέγχυμα.

 

2. Οι θερμοευαίσθητοι μη ειδικοί δίαυλοι ιόντων, οι TRPV (Transient Receptor Potential Vanilloid), είναι ένα άθροισμα πρωτεϊνών διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν έναν δίαυλο, ο οποίος ανοίγει και  κλείνει, ανάλογα με την δράση διαφόρων ερεθισμάτων και να αφήνει να περνούν στο εσωτερικό της νευρικής ίνας, ιόντα ασβεστίου, ιόντα νατρίου και άλλα. Η αναλογία ασβεστίου προς νάτριο είναι 9:1. Έχουν απομονωθεί  6 κατά άλλους 8 δίαυλοι TRPV. Ο πρώτος και πιο καλά μελετημένος TRPV δίαυλος είναι ο TRPV1. Τα ερεθίσματα που μπορούν να τον ανοίξουν είναι η άνοδος της θερμοκρασίας πέραν των 43 βαθμών C, διάφορες φλεγμονώδεις κυτταροκίνες (προσταγλανδίνες, βραδυκινίνες), τα οξέα (pH6), το ενδοκανναβινοειδές anandamide και η καψαϊκίνη, η ουσία που περιέχεται στην πιπεριά. TRPV1 ευρίσκεται κυρίως στους αλγοϋποδοχείς των ινών C των περιφερικών νεύρων, αλλά έχει εντοπισθεί και στο ΚΝΣ (κεντρικό νευρικό σύστημα). Ο ρόλος του στα σπονδυλωτά και τον άνθρωπο είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα και η δημιουργία των ερεθισμάτων του πόνου  (Cui M., et al. 2006).

 

Η ενεργοποίηση του TRPV1 γίνεται ως εξής. Μετά από κάποιο ερέθισμα, φλεγμονώδες ή μη, παράγονται είτε τοπικά, είτε από τα προστρέχοντα για την αντιμετώπιση του ερεθίσματος κύτταρα, διάφορες ουσίες όπως π.χ. φλεγμονώδεις κυτταροκίνες (προσταγλανδίνες κ.ά.). Αυτές συνδέονται στους ειδικούς τους υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης της ίνας C και τους ενεργοποιούν. Η ενεργοποίηση οδηγεί στην παραγωγή πρωτεϊνικής κινάσης Α και C, η οποία επιδρά ενδοκυτταρίως στον TRPV1 και τον ανοίγει. Από τον ανοικτό δίαυλο περνούν αρχικά κάποια ιόντα νατρίου, λόγω του μικρού τους μεγέθους και στη συνέχεια τα μεγαλύτερα ιόντα ασβεστίου. Η ραγδαία είσοδος θετικά φορτισμένων ιόντων στο αρνητικά φορτισμένο εσωτερικό περιβάλλον των ινών C δημιουργεί μια στιγμιαία αναστροφή του ηλεκτρικού φορτίου, η οποία εκφράζεται σαν δυναμικό ενέργειας. Η στιγμιαία αυτή εκφόρτιση θα ενεργοποιήσει στη συνέχεια τους ευαίσθητους στον ηλεκτρισμό (τασεοϋποδοχείς) διαύλους νατρίου, ο οποίοι θα αναλάβουν με διαδοχικές εκφορτίσεις κατά μήκος του νεύρου να μεταφέρουν το ερέθισμα αρχικά στον νωτιαίο μυελό και τελικά στον εγκέφαλο, όπου θα αναγνωρισθεί σαν πόνος ή σαν κάψιμο. 

 

3. Το 1950 η Rita Levi-Montalcini και ο Stanley Cohen ανακάλυψαν την ύπαρξη του Nευροτροφικού Παράγοντα Ανάπτυξης (ΝΠΑ) στο Washington University του St Louis. Χρειάστηκε όμως να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να αναγνωρισθεί η δουλειά τους και να πάρουν το Nobel Φυσιολογίας της Ιατρικής το 1986. 

 

Από τότε μέχρι σήμερα αρκετοί άλλοι ερευνητές ασχολήθηκαν με το θέμα και σχετικά γρήγορα οι νευροτροφικοί παράγοντες έγιναν τέσσερεις, αποκρυπτογραφήθηκε η δομή τους, αποκαλύφθηκε η δράση τους, ανακαλύφθηκαν οι υποδοχείς τους στους διάφορους ιστούς, προσδιορίσθηκε το γονίδιο τους και πολύ πρόσφατα δημιουργήθηκε και το κατάλληλο μονοκλωνικό αντίσωμα που τους εξουδετερώνει φαρμακολογικά όταν η υπερπαραγωγή τους δημιουργεί προβλήματα όπως στις περιπτώσεις του χρόνιου πόνου.

 

Ο Νευροτροφικός Παράγοντας Ανάπτυξης (ΝΠΑ) είναι απαραίτητος για την επιβίωση, την επιδιόρθωση και την ανάπτυξη των συμπαθητικών και αισθητικών νευρώνων. Πιστεύεται ότι κυκλοφορεί στον οργανισμό και διατηρεί την ομοιοστασία του νευρικού συστήματος. Ακόμη διαθέτει αποπτωτικές και νευροτροφικές ιδιότητες. 

 

Μελέτες έδειξαν ότι συμμετέχει τόσο στον φλεγμονώδη, όσο και στον νευροπαθητικό πόνο. Άρα αποτελεί την βασική ουσία που εκκρίνεται στον μικτό πόνο.

 

Δρα διαμέσου υποδοχέων. Οι πιο γνωστοί είναι: α) Ο χαμηλής ευαισθησίας p75 LNGFR (low-affinity nerve growth factor receptor) και β) ο TrkA, που είναι μια διαμεμβρανιακή κινάση της τυροσίνης. 

 

Ο ΝΠΑ εκκρίνεται από το σώμα των νεύρων και δρα τόσο αυτοκρινικά στον ίδιο τον νευρώνα που τον εκκρίνει αλλά και παρακρινικά σε παρακείμενους νευρώνες. Η σύνδεση του ΝΠΑ με τον υποδοχέα TrkA του ίδιου του νεύρου δημιουργεί ένα σύμπλεγμα που μετακινείται από την περιφέρεια του νεύρου προς το κέντρο και το σώμα.

 

Ο σκόπος της παραγωγής του ΝΠΑ είναι η συμμετοχή του στην προσπάθεια ανάπλασης της τραυματισμένης νευρικής ίνας και η παραγωγή νέων νευρικών απολήξεων (εκβλαστήσεων) από τις παρακείμενες μη τραυματισμένες νευρικές ίνες (sprouting), έτσι ώστε να καλυφθεί η αισθητική ανεπάρκεια ή όποια άλλη ανεπάρκεια δημιουργήθηκε από τον τραυματισμό του νεύρου στο αντίστοιχο δερμοτόμιο. Στην περίπτωση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου που προκαλείται από τραυματισμό νεύρου, η χρόνια υπερέκκριση νευροτροφικών παραγόντων ανάπτυξης έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία σε μερικούς μόνο ανθρώπους (γενετικά καθορισμένους και δια θέτοντες το γονίδιο HCN2 ή άλλα), μεγάλου αριθμού και μεγέθους εκβλαστήσεων, οι οποίες βρίθουν διαύλων TRPV1, που όπως είναι γνωστό είναι οι υπεύθυνοι για τον πόνο. Η κλινική έκφραση αυτής της κατάστασης είναι ο περιφερικός νευροπαθητικός πόνος με κύρια συμπτώματα την υπεραλγησία και την αλλοδυνία. Συμπερασματικά, θα μπορούσε να πεί κανείς ο ΝΠΑ είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται σε κάθε περίπτωση βλάβης κάποιου νεύρου με σκοπό την επιδιόρθωση της λειτουργίας του. Άρα τόσο οι φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται κατά τη διαδικασία του φλεγμονώδους πόνου, όσο και αυτές που παράγονται στον νευροπαθητικό προκαλούν την έκκριση του ΝΠΑ.

 

Σχηματικά μπορεί κάποιος να  παρουσιάσει τον περιφερικό αισθητικό κλάδο ενός νωτιαίου νεύρου ως εξής:

 

Σκοπός του αισθητικού νεύρου είναι η πρόσληψη ερεθισμάτων του πόνου από την περιφέρεια (δερμοτόμιο) και η μεταφορά τους αρχικά στον νωτιαίο μυελό και μετά στον εγκέφαλο. Το κάθε δερμοτόμιο στην επιφάνεια του σώματος νευρώνεται από περισσότερες από μία νευρικές ίνες. Ο πυρήνας της νευρικής ίνας ευρίσκεται στο γάγγλιο της οπίσθιας ρίζας, οι δενδρίτες στην περιφέρεια και ο νευρίτης καταλήγει στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού. Στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με νευρικές ίνες πόνου, δηλαδή Αδ και C, αυτές είναι γεμάτες διαύλους TRPV1 στην επιφάνειά τους για να μετατρέπουν τα ερεθίσματα του πόνου σε ηλεκτρικές εκφορτίσεις και να τα στέλνουν κεντρικά στο ΚΝΣ.

 

Όταν τραυματισθεί ένα νεύρο, τότε  διακόπτεται η μεταβίβαση ερεθισμάτων του πόνου και τόσο οι τραυματισμένες ίνες όσο και οι δίαυλοι TRPV1 εξαφανίζονται. Αυτό αποτελεί ερέθισμα για να παραχθεί Νευροτροφικός Παράγοντας Ανάπτυξης (ΝΠΑ), από τους πυρήνες των τραυματισμένων νευρικών ινών, σε μια προσπάθεια να ανακατασκευασθούν και να αναγεννηθούν. Ο ΝΠΑ διεγείρει τα κολοβώματα των τραυματισμένων νευρικών ινών αλλά επειδή έχει και παρακρινικές δράσεις διεγείρει και τις φυσιολογικές νευρικές ίνες που ευρίσκονται κοντά στις τραυματισμένες. Οι τελευταίες στην προσπάθειά τους να καλύψουν την αισθητική ανεπάρκεια που έχει δημιουργηθεί από την βλάβη στο αντίστοιχο δερμοτόμιο παράγουν αφ’ ενός εκβλαστήσεις (sprouting) ελεύθερων αισθητικών απολήξεων, αφ’ ετέρου γεμίζουν τις δικές τους απολήξεις αλλά και τις καινούργιες εκβλαστήσεις με διαύλους TRPV1. Πιστεύεται ότι σε μερικούς ανθρώπους που διαθέτουν κάποια ειδικά γονίδια, οι εκβλαστήσεις και οι TRPV1 είναι πολύ περισσότερες με αποτέλεσμα να αποκτούν υπερευαισθησία στα ερεθίσματα του πόνου και να εκδηλώνουν συχνότερα από άλλους χρόνιο νευροπαθητικό πόνο με υπεραλγησία και αλλοδυνία (Γεωργιάδης Α.Ε., Φυσιολογία και Παθοφυσιολογία του πόνου, 2013, www.xroniosponos.gr).

 

Εάν προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε όλες αυτές τις γνώσεις στην περίπτωση της χρόνιας οσφυαλγίας, τότε μπορούμε να σκεφτούμε ότι συμβαίνουν προοδευτικά τα παρακάτω: Οι αλλεπάλληλες ενδοδισκικές κήλες του πηκτοειδούς πυρήνα, πιέζουν τον περιφερικό ινώδη δακτύλιο που φέρνει τους αλγοϋποδοχείς του παλίνδρομου μηνιγγικού νευρου (ΠΜΝ). Το τελευταίο με τις αισθητικές απολήξεις του, συγκεντρώνει τα ερεθίσματα του πόνου και τα μεταφέρει αρχικά στα σύστοιχα συμπαθητικά γάγγλια. Τα συμπαθητικά γάγγλια των δίσκων Ο2 έως Ο5 συνδέονται μεταξύ τους και τα ερεθίσματα του πόνου καταλήγουν τελικά στο συμπαθητικό γάγγλιο του Ο2 παλίνδρομου μηνιγγικού νεύρου (Nakamura et al. 1966). Από εκεί τα ερεθίσματα του πόνου μεταφέρονται στο αισθητικό γάγγλιο της οπίσθιας αισθητικής ρίζας Ο2. Αρα, τα ηλεκτρικά ερεθίσματα από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο αναμιγνύονται στο αισθητικό γάγγλιο της Ο2 οπίσθιας ρίζας, με τα ερεθίσματα που έρχονται από την περιφέρεια και την περιοχή δερμοτομίου Ο2. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος, στον οποίο καταλήγουν τελικά όλα τα ερεθίσματα, πιστεύει ότι ο πόνος προέρχεται όχι από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο, αλλά από την περιοχή της οσφύος και ιδιαίτερα του δερμοτομίου Ο2. Γιαυτό και η βλάβη σε οποιονδήποτε από τους δίσκους Ο2 έως Ο5 εκδηλώνεται κλινικά σαν πόνος στην περιοχή του δερμοτομίου Ο2.

 

Όταν ο πόνος γίνει ιδιαίτερα οξύς (οξεία οσφυαλγία) ή χρόνιος (χρόνια οσφυαλγία) και τα ερεθίσματα έντονα ή συνεχή, τότε οι πυρήνες όλων των νευρικών ινών του αισθητικού γαγγλίου της οπίσθιας ρίζας Ο2, αρχίζουν να παράγουν ΝΑΠ σε μεγάλες ποσότητες. Η αυξημένη παραγωγή ΝΑΠ διεγείρει και τους περιφερικούς κλάδους του Παλίνδρομου Μηνιγγικού νεύρου στην περιοχή των αντίστοιχων μεσοσπονδυλίων δίσκων, αλλά και τις περιφερικές αισθητικές  ίνες που καταλήγουν στην περιοχή του δερμοτομίου του Ο2. Ολες αυτές παράγουν εκβλαστήσεις τις οποίες ταυτόχρονα γεμίζουν διαύλους TRPV1. Αρα γίνονται υπερευαίσθητες σε οποιοδήποτε ερέθισμα. 

 

Συνεπώς ένα παθολογικό φαινόμενο, η χρόνια εκφύλιση των δίσκων, που συμβαίνει εν τω βάθει, στις περιοχές των μεσοσπονδυλίων δίσκων Ο2 έως Ο5, μεταφέρεται «αντανακλαστικά» επιπολής, στην περιοχή του δερμοτομίου Ο2. Η περιοχή αυτή όχι μόνο πονά αλλά έχει αποκτήσει και εξαιρετικά μεγάλη επιφανειακή δερματική  ευαισθησία από τη δράση του ΝΑΠ. Η ερμηνεία του παθοφυσιολογικού μηχανισμού της χρόνιας οσφυαλγίας, διαμέσου της υπερπαραγωγής ΝΑΠ, ενισχύεται από το γεγονός, ότι η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων (tanezumab) που καταργούν την δράση του ΝΑΠ, βελτιώνει σημαντικά την χρόνια οσφυαλγία, όπως έδειξαν δύο πρόσφατες μελέτες σε 216 και 1347 ασθενείς που έπασχαν από την νόσο (Katz N., et al. 2011, Kivitz A., et al. 2011).

 

Με ανάλογο τρόπο πρέπει να έχει αναλγητική δράση στη χρόνια οσφυαλγία και το επίθεμα καψαϊκίνης 8% κβ. Η καψαϊκίνη δρα απευαισθητοποιώντας τους διαύλους του πόνου TRPV1 αλλά και αποδομεί και καταστρέφει και τις αυξημένες και υπερευαίσθητες εκβλαστήσεις (AnandP., etal. 2011).

 

Οταν ο πόνος χρονίσει, τότε τα ερεθίσματα πόνου από τους εκφυλισμένους μεσοσπονδυλίους δίσκους είναι συνεχή και ερεθίζουν αφ’ ενός χρονίως το οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυελού αφετέρου τον εγκέφαλο. Αρα στην περιφερική ευαισθητοποίηση προστίθεται και κεντρική ευαισθητοποίηση. Νευροφυσιολογικές μελέτες με λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου έδειξαν ότι ο χρόνιος πόνος και ιδιαίτερα ο νευροπαθητικός, μπορεί να οδηγήσει αρχικά σε λειτουργική βλάβη και τελικά σε απόπτωση των νευρικών κυττάρων της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου από την υπερπαραγωγή διεγερτικών νευροδιαβιβαστών, όπως είναι π.χ. το γλουταμικό οξύ. Το φαινόμενο περιγράφεται σαν διεγερσιμοτοξικότητα (excitotoxicity) ( Apkarian A.V., et al. 2004). 

 

Χρόνια ριζαλγία (αυχενική, μεσοπλεύριος, ισχιαλγία) 

 

Σαν ριζαλγία θα ορίσουμε τον πόνο που προέρχεται από την πίεση, την διήθηση ή την αποκοπή κάποιας ρίζας από τα περιφερικά νεύρα του σώματος. Ανάλογα με το επίπεδο της σπονδυλικής στήλης που εκδηλώνεται αυτός ο πόνος την ονομάζουμε αυχενική ριζαλγία, μεσοπλεύριο νευραλγία και ισχιαλγία. Η κατανομή του πόνου πολλές φορές είναι τόσο χαρακτηριστική που μπορούμε εύκολα, με μια απλή  κλινική εξέταση, να προσδιορίσουμε και σε ποιά ακριβώς ρίζα εντοπίζεται το πρόβλημα. Μερικοί χρησιμοποιούν και τους όρους ριζίτιδα, στις αρχικές φάσεις όταν η ρίζα φλεγμαίνει και ριζοπάθεια όταν η βλάβη έχει χρονίσει.

 

Σαν παράδειγμα χρόνιας ριζαλγίας της σπονδυλικής στήλης θα χρησιμοποιήσουμε την χρόνια μεσοπλεύριο νευραλγία για δύο κυρίως λόγους: 1) Τα ανατομικά στοιχεία στην περιοχή του θώρακα είναι πιο απλά, και χωρίς πολλές παραλλαγές και εύκολα κάποιος περιγράφει μια παθολογική κατάσταση και 2) Η μεσοπλεύριος νευραλγία έχει πολύ λιγότερο συζητηθεί στη διεθνή βιβλιογραφία από την αυχενική ριζαλγία και την ισχιαλγία παρόλο που είναι ιδιαίτερα συχνή. Από παθολογοανατομικής ή παθοφυσιολογικής και θεραπευτικής πλευράς όμως ελάχιστα διαφέρει από τις άλλες δύο.

 

Ο θωρακικός κλωβός αποτελείται από: α) το θωρακικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης με τους 12 σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους τους, β) τα 12 ζεύγη πλευρών με τους πλευρικούς χόνδρους και το πλευρικό τόξο και γ) το στέρνο.  Από τις 12 πλευρές, οι 10 πρώτες ενώνονται στο στέρνο και το ινοχόνδρινο πλευρικό τόξο ενώ οι 2 τελευταίες είναι ελεύθερες (ασύντακτες). Στο οπίσθιο άκρο τους όλες οι πλευρές συνδέονται με τους θωρακικούς σπονδύλους. Ο θωρακικός κλωβός περιέχει και προστατεύει τους πνεύμονες, την καρδιά και τα μεγάλα αγγεία (αορτή κ.ά.), τον σπλήνα, το ήπαρ και άλλα εσωτερικά όργανα. 

 

Γενικά ο πόνος στον θώρακα οφείλεται στους προσαγωγούς κλάδους των  νεύρων που καλύπτουν τα εσωτερικά όργανα, τους μύες, τα οστά και το δέρμα. Ο πόνος των εσωτερικών οργάνων οφείλεται στους αντίστοιχους κλάδους του αυτόνομου παρασυμπαθητικού και συμπαθητικού συστήματος, το φρενικό νεύρο (διάφραγμα) και τα θωρακικά νεύρα με τους επιπολής και εν τω βάθει κλάδους τους.

 

Τα μεσοπλεύρια νεύρα αποτελούν τις πρόσθιες απολήξεις των θωρακικών νωτιαίων νεύρων. Κάθε νεύρο συνδέεται και με το αντίστοιχο συμπαθητικό γάγγλιο. Τα μεσοπλεύρια νεύρα καλύπτουν κυρίως τις θωρακικές πλευρές και το κοιλιακό περιτόναιο και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νωτιαία νεύρα δεν δημιουργούν πλέγματα. Το 1ο και 2ο μεσοπλεύριο νεύρο καλύπτουν και το άνω άκρο, ενώ τα δερμοτόμια των δύο τελευταίων φθάνουν μέχρι την βουβωνική χώρα.

 

Από πλευράς αιτιολογίας ο θωρακικός πόνος οφείλεται είτε σε οξείες είτε σε χρόνιες παθήσεις. Οξείες παθολογικές καταστάσεις που συνδυάζονται με έντονο πόνο είναι ένα έμφραγμα μυοκαρδίου, μια ρήξη ανευρύσματος αορτής, μια μικροβιακή ή ιογενής πλευρίτιδα, ένας πνευμοθώρακας κ.ά. Αντίθετα, χρόνιο θωρακικό πόνο προκαλούν συνήθως ένα οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδύλων, μια μεθερπητική μεσοπλεύριος νευραλγία, πόνοι μετά από χειρουργική επέμβαση (μαστεκτομή, θωρακοτομή, bypass κ.ά), πόνοι που οφείλονται σε όγκους του πνεύμονα ή άλλων εσωτερικών οργάνων, σε ανεύρυσμα αορτής, σε παθήσεις του οισοφάγου κ.ά. και συνήθως πόνοι που οφείλονται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις των σπονδύλων και των μεσοσπονδυλίων δίσκων τους (δισκοπάθεια ΘΜΣΣ, εκφυλιστική αρθροπάθεια των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων και μεσοπλεύριος νευραλγία από κήλη δίσκου).

 

Οι πιο συνήθεις χρόνιοι πόνοι μυοσκελετικής αιτιολογίας στον θώρακα προέρχονται από βλάβες στην περιοχή της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΘΜΣΣ) και οφείλονται είτε σε εκφυλιστική δισκοπάθεια κάποιου μεσοσπονδύλιου δίσκου (αφορά το 10% των δισκοπαθειών) είτε σε οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων. Ο χρόνιος πόνος της θωρακικής δισκοπάθειας εκδηλώνεται σαν οπίσθια θωρακαλγία, με τα ίδια χαρακτηριστικά της χρόνιας οσφυαλγίας, εάν όμως ο δίσκος έχει υποστεί κήλη και πιέζει την ρίζα του σύστοιχου θωρακικού νεύρου, τότε εκδηλώνεται σαν μεσοπλεύριος νευραλγία ή ριζαλγία, με συμπτώματα ανάλογα της χρόνιας ισχιαλγίας και με κατανομή στο αντίστοιχο δερμοτόμιο.

 

Στην πρώτη περίπτωση ο πόνος επηρεάζεται από την θέση του ασθενούς επιδεινώνεται στην όρθια και καθιστική θέση και ελαττώνεται στην ύπτια θέση. Στην δεύτερη περίπτωση  ο πόνος είναι οξύς, διαξιφιστικός, πολλές φορές καυστικός κατά μήκος της πορείας του νεύρου κάτω από την αντίστοιχη πλευρά και απλώνεται στο αντίστοιχο δερμοτόμιο. Ο πόνος δεν επηρεάζεται από τη θέση του ασθενούς. Στην εξέλιξή του μπορεί να συνδυασθεί με υπεραλγησία, αλλοδυνία ή ακόμη και με περιοχική απώλεια της αισθητικότητας.

 

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι συνδυασμός μιας εκτεταμένης ρήξης του ινώδους δακτυλίου του και μιας εξόδου του πηκτοειδούς πυρήνος του. Ο τελευταίος  πιέζει την αντίστοιχη ρίζα του σπονδυλικού νεύρου μέσα στο σπονδυλικό τρήμα.

 

Κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου με πίεση ρίζας περιφερικού νεύρου

 

Η περισσότερο ευαίσθητη περιοχή της ΘΜΣΣ για δισκοπάθεια είναι το φυσιολογικά υπάρχον θωρακικό κύρτωμα που σχηματίζουν οι σπόνδυλοι Θ5, Θ6, Θ7. Το κύρτωμα αυτό λόγω της διαφορετικής στατικότητας του από την υπόλοιπη ΣΣ, δέχεται συνεχείς πιέσεις, με αποτέλεσμα με την πάροδο της ηλικίας να αρχίζουν να σχηματίζονται προοδευτικές βλάβες στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Τελικό αποτέλεσμα είναι η εκφύλιση τους (χρόνια σπονδυλαρθροπάθεια ή σπονδύλωση). Η σπονδυλαρθροπάθεια της ΘΜΣΣ είναι η συχνότερη σπονδυλαρθροπάθεια της ΣΣ μετά την ηλικία των 45 ετών (80-90% των περιπτώσεων).

 

Η μηχανισμός του πόνου στην χρόνια μεσοπλεύριο νευραλγία δεν διαφέρει από τον μηχανισμό του πόνου της χρόνιας αυχενικής ριζαλγίας ή της χρόνιας ισχιαλγίας. Το οποιοδήποτε αίτιο βλάψει το νεύρο, είτε πιέζοντάς το, όπως σε περιπτώσεις κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, είτε διηθώντας το, όπως σε περιπτώσεις καρκινικού όγκου, είτε αποκόπτοντάς το, όπως σε περιπτώσεις χειρουργικής επέμβασης (μαστεκτομή, θωρακοτομή) ή τραυματισμού, η τοπική φλεγμονή που αρχικά θα δημιουργηθεί θα διεγείρει τις αισθητικές ίνες και θα αποσταλούν ερεθίσματα του πόνου στον ΝΜ και από εκεί στον εγκέφαλο ο οποίος με το τροποποιητικό σύστημα που διαθέτει θα  ελέγξει την ένταση τους. Ο πόνος έχει ενημερωτική αξία για τον οργανισμό για να τον βοηθήσει να αντιδράσει σε ένα εξωγενές ή ενδογενές ερέθισμα, άπαξ  όμως και τον ενημερώσει η χρησιμότητά του μειώνεται σημαντικά.

 

Σε μερικές περιπτώσεις η βλάβη χρονίζει από χρόνια πίεση νεύρου από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, από όγκο και δημιουργεί ενδονευρική ίνωση της ρίζας, είτε γίνεται μόνιμη (αποκοπή νεύρου). Τότε η αρχική αμυντική φλεγμονή μειώνεται προοδευτικά και ο πόνος από φλεγμονώδης γίνεται νευροπαθητικός. Δηλαδή η συνεχής πίεση ή αποκοπή του νεύρου προκαλεί αύξηση της παραγωγής νευροτροφικών παραγόντων ανάπτυξης, ουσιών δηλαδή που θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν το νεύρο αφ’ ενός να επιδιορθωθεί, αφ’ ετέρου να καλύψει την τοπική αισθητική ανεπάρκεια που δημιουργήθηκε με την βλάβη του. Για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα το νευρικό κύτταρο που εδρεύει στο γάγγλιο της οπίσθιας ρίζας παράγει μεγάλες ποσότητες νευροτροφικών παραγόντων ανάπτυξης, οι οποίοι δρώντας αυτοκρινικά και παρακρινικά,  αυξάνουν την ευαισθησία των μη βλαφθέντων ελευθέρων νευρικών απολήξεων άλλων νευρικών ινών  που εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή. Δημιουργεί δηλαδή καινούργιες αισθητικές εκβλαστήσεις γεμάτες με διαύλους TRPV1 στις άκρες των αισθητικών απολήξεων που δεν έχουν βλαφθεί (sprouting).

 

Επόμενο είναι να δημιουργείται υπερευαισθησία σε κάθε είδους ερέθισμα και οι ηλεκτρικές εκφορτίσεις του πόνου που φθάνουν στον εγκέφαλο διαμέσου του ΝΜ να πολλαπλασιάζονται εντυπωσιακά. Προοδευτικά ο εγκέφαλος, παρά την κινητοποίηση των τροποιητικών συστημάτων του, θα πάψει να τις ελέγχει σε ένταση και διάρκεια και τα συνεχή ερεθίσματα θα δημιουργήσουν υπερδιέγερση στις συνάψεις του οπίσθιου κέρατος του ΝΜ (wind up). Με την πάροδο του χρόνου η υπερδιέγερση αυτή θα δημιουργήσει υπεραλγησία και μετά επειδή στην περιοχή του οπίσθιου κέρατος του ΝΜ οι διάφορες αισθητικές ίνες των διαφόρων αισθήσεων του πόνου γειτνιάζουν με αυτές τις αφής τα ερεθίσματα θα απλωθούν και θα εμφανισθεί αλλοδυνία. Σε χρόνιες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι τελικά μεταβάλλονται δομικά οι μονάδες της περιοχής και λόγω της πλαστικότητας του νευρικού συστήματος  πόνος γίνεται μόνιμος. Η διαδικασία που μόλις περιγράψαμε μπορεί να εξηγήσει την υπεραλγησία και την αλλοδυνία. Εκείνο που δεν μπορεί να εξηγηθεί είναι γιατί άλλα άτομα εκδηλώνουν εύκολα νευροπαθητικό πόνο και άλλα όχι. Μια εργασία από το Καίμπριτζ έδειξε ότι τα άτομα που εκδηλώνουν εύκολα χρόνιο πόνο διαθέτουν το Η2CN γονίδιο που είναι ίσως υπεύθυνο για την υπερπαραγωγή διαύλων TRPV1 στις νευρικές εκβλαστήσεις που προέκυψαν μετά τον τραυματισμό (Emery E.C., et al. 2011).

 

Η σύγχρονη θεραπεία του xρόνιου δισκογενούς πόνου

 

Οσον αφορά την θεραπευτική αντιμετώπιση του χρόνιου δισκογενούς πόνου εφαρμόζονται 2 είδη θεραπείας η μη χειρουργική και η  χειρουργική θεραπεία. Οπως και προηγουμένως για να περιγράψουμε τις θεραπευτικές στρατηγικές που εφαρμόζουμε θα στηριχθούμε σε μελέτες που αφορούν την χρόνια οσφυαλγία, διότι οι δύο άλλες κλινικές εκφράσεις του χρόνιου δισκογενούς πόνου (αυχεναλγία, μεσοπλεύριος νευραλγία) έχουν μελετηθεί συγκριτικά ελάχιστα.

 

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση της συχνότητας των χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ κατά 200% περίπου. Στην παρούσα μελέτη αλλά και σε άλλες προγενέστερες έχει βρεθεί ότι μια εντατική εκπαίδευση του ασθενούς στο τι πρέπει να κάνει και στο τι όχι, μαζί με γυμναστικές ασκήσεις έχει παρόμοια αποτελέσματα με την χειρουργική επέμβαση σε ένα βάθος χρόνου 4 ετών περίπου. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χρόνια οσφυαλγία η οποία δεν συνοδεύεται από νωτιαία στένωση ή ριζαλγία από χρόνια πίεση, δεν θα πρέπει να χειρουργείται τόσο συχνά όσο σήμερα συνηθίζεται (Brox J.I., et al. 2010).

 

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Spine, η οποία εικάζεται ότι είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό ασθενών, αλλά και η καλύτερη, από πλευράς ποιότητας, αφορούσε τα κλινικά αποτελέσματα, μετά οκταετία, μιας ομάδας 654 ασθενών που έπασχαν από κοινή σπονδυλική στένωση. Με τυχαιοποιημένο τρόπο οι 289 από αυτούς διαχωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Στους μισούς από αυτούς συστήθηκε  χειρουργική επέμβαση, ενώ στους υπόλοιπους συστήθηκε η χορήγηση συντηρητικής αγωγής, που αφορούσε φυσικοθεραπεία και φάρμακα. Οκτώ χρόνια μετά, το 70% της πρώτης ομάδας και το 52% της δεύτερης, είχαν υποστεί χειρουργική επέμβαση. Οι υπόλοιποι 365, που δεν δέχτηκαν να τυχαιοποιηθούν, υπέστησαν τελικά, σε ποσοστό 27%, εγχείρηση στην σπονδυλική στήλη. Τα κλινικά αποτελέσματα, που αφορούσαν τον πόνο και την λειτουργικότητα, αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια των 8 επομένων ετών. Οι περισσότεροι ασθενείς και από τις δύο ομάδες, τα 4 πρώτα χρόνια μετά την χειρουργική επέμβαση, ήταν σε καλύτερη κατάσταση από αυτούς που ακολούθησαν συντηρητική αγωγή. Οσο όμως περνούσαν τα χρόνια το πλεονέκτημά τους μειώνονταν σταθερά και στο τέλος της οκταετίας, τόσο ο πόνος όσο και η λειτουργικότητα, ήταν στα ίδια επίπεδα, είτε ο ασθενής είχε υποστεί χειρουργική επέμβαση, είτε είχε πάρει φάρμακα. Το 18% μάλιστα από αυτούς που υπέστησαν χειρουργική επέμβαση, αναγκάστηκαν να χειρουργηθούν 2 φορές, κατά τη διάρκεια της οκταετίας. Τα αποτελέσματα αυτά εξέπληξαν και τους ίδιους τους ερευνητές νευροχειρουργούς και η σύσταση τους είναι η απόφαση για χειρουργική επέμβαση στην περίπτωση κοινής στένωσης της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να αποφασίζεται μετά από πολύ σκέψη και μετά από πολύ καλή επιλογή των ασθενών (Lurie J. D., et al. 2015).

 

Επισκληρίδιες εγχύσεις φυσιολογικού  ορού (placebo) ή εγχύσεις κορτικοστεροειδούς, φαίνεται να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στην χρόνια οσφυαλγία. Μετά από μελέτη της βιβλιογραφίας (43 μελέτες) αλλά και 3.641 ασθενών από τα αρχεία του νοσοκομείου Johns Hopkins, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είτε ενίεται φυσιολογικός ορός με αναισθητικό (λιδοκαϊνη) στον επισκληρίδιο χώρο, είτε κορτικοστεροειδή,  το κλινικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αυτή εάν επιβεβαιωθεί και από άλλους θα αποτελέσει επανάσταση στην θεραπεία της χρόνιας και οξείας οσφυαλγίας διότι θα αποδειχθεί ότι επί δεκαετίες θεραπεύαμε τους ασθενείς χρησιμοποιώντας χωρίς να το φανταζόμαστε κορτιζόνη η οποία είχε την ίδια δράση με placebo, ξοδεύοντας άφθονο χρόνο και εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να προκύψουν από την τοπική χορήγηση κορτικοστεροειδών (λοιμώξεις, οστεοπόρωση κ.λπ.) (Charlie H., et al. 2013).

 

Πρόσφατη απόφαση της FDA (Δικαίου Σ., Μυοσκελετικά Νέα, 2-12-2014, www.myoskeletiko.com.) για τις επισκληρίδιες εγχύσεις κορτικοστεροειδών ενίσχυσε τις παραπάνω απόψεις. Ενώ η FDA δεν έχει εγκρίνει τα κορτικοειδή για επισκληρίδια έγχυση, αυτά χρησιμοποιούνται off-label. Η FDA δεν ρυθμίζει τις επισκληρίδιες εγχύσεις αλλά τα χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα. Τον Απρίλιο του 2013 μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και της δικής της βάσης δεδομένων για παρενέργειες, η FDA προειδοποίησε για κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών μετά τη χρήση επισκληρίδιων εγχύσεων (θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο, μόνιμη τύφλωση και παράλυση). Οι παραπάνω παρενέργειες είναι βέβαια σπάνιες, όμως λόγω της σοβαρότητας τους συστήνεται στους γιατρούς να συζητούν με τους ασθενείς τους την επικινδυνότητα τους, όπως επίσης και τα συμπτώματα των πιθανών παρενεργειών (απώλεια όρασης, μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, σοβαρός  πονοκέφαλος ή σπασμοί). Τον Οκτώβριο 2013 το τμήμα φαρμακοεπαγρύπνησης της FDA δημοσίευσε μία ανασκόπηση των παρενεργειών που έχουν παρατηρηθεί από τη χρήση των ενέσιμων Στεροειδών και η ανάλυση έδειξε ότι 131 περιπτώσεις σοβαρών νευρολογικών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων 41 περιπτώσεων αραχνοειδίτιδος, μίας κατάστασης χρόνιου πόνου που προκαλείται από τη φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τα  νεύρα του σπονδυλικού σωλήνα και παρουσιάζεται μετά από τις επισκληρίδιες εγχύσεις. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι κατά την ανασκόπηση βρέθηκαν περισσότερες παρενέργειες  με τη χρήση των σωματιδιακών Στεροειδών (triamcinolone, betamethasone) ή εναιωρημάτων παρά των μη σωματιδιακών Στεροειδών (dexamethasone) ή διαλυμάτων. Αναφέρεται όμως ότι δεν είναι γνωστό εάν αυτή η διαφορά αντανακλά μεγαλύτερη χρήση των σωματιδιακών Στεροειδών ή μεγαλύτερη τοξικότητα. Επίσης βρέθηκε ότι όσον αφορά  τις μεθόδους έγχυσης η διατρηματική έγχυση ήταν η πιο επικίνδυνη. Μέχρι σήμερα καμία μεγάλη μελέτη δεν έχει δείξει υπεροχή κάποιας μεθόδου έγχυσης ή σκευάσματος όσον αφορά την ασφάλεια (FDA Panel Warns Against Certain Back Pain Injections).

 

Όσον αφορά τις μη χειρουργικές θεραπείες. Μία εντυπωσιακή μελέτη έδειξε ότι μέχρι 2007 είχαν ανακοινωθεί  περισσότερες από 200 διαφορετικές μη χειρουργικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας (Jones E.A., et al. 2009). Δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν καλύτερα αποτελέσματα από το εικονικό φάρμακο. Ακόμη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, δεν κατορθώνουν να ξεπεράσουν τις 30 μονάδες βελτίωσης στις 100. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανά 6μηνο περίπου δημοσιεύονται διάφορες κατευθυντήριες οδηγίες από διάφορους οργανισμούς και επιστημονικές εταιρείες, από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίες ανατρέπονται από τις επόμενες.

 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου, που προκαλεί συνήθως ο χρόνιος Δισκογενής πόνος, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, διότι σύμφωνα με την παθοφυσιολογία του, που ήδη περιγράψαμε, συμπεριλαμβάνει και περιφερική και κεντρική ευαισθητοποίηση του νευρικού συστήματος. Συνεπώς, τα φάρμακα πρέπει να στοχεύουν και στην περιφέρεια, εκεί που δημιουργείται η βλάβη και στις συνάψεις του  νωτιαίου μυελού, εκεί που δρουν πολλά φάρμακα αλλά και στον εγκέφαλο, διότι το ψυχολογικό υπόβαθρο στον χρόνιο πόνο είναι εξαιρετικά σημαντικό. 

 

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο είναι πολύ συχνά και λογικά θα έλεγα, καταθλιπτικοί και αγχωμένοι. Αυτή η ψυχική τους κατάσταση τους δημιουργεί όχι μόνο λειτουργική ανεπάρκεια αλλά και σοβαρά προβλήματα στον ύπνο τα οποία με την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου επιδεινώνουν την κατάσταση. Η θεραπεία του χρόνιου πόνου θα πρέπει να καλύπτει και αυτές τις παραμέτρους (Nicholson and Verma. 2004).

 

Η θεραπεία του χρόνιου πόνου είναι μια κλιμακωτή διαδικασία. Αρχίζει με την φυσική θεραπεία και την ψυχολογική υποστήριξη, εάν χρειάζεται, και συνεχίζει με την φαρμακευτική θεραπεία και σε άλλες περισσότερο σοβαρές και επεμβατικές θεραπευτικές μεθόδους. Οι τελευταίες εφαρμόζονται όταν οι προηγούμενες αποτύχουν. 

 

Από πολλούς πιστεύεται ότι το μόνο που πράγματι μπορεί να αλλάξει την φυσική ιστορία της χρόνιας οσφυαλγίας είναι οι εξατομικευμένες γυμναστικές ασκήσεις σύμφωνα με την περίπτωση κάθε περίπτωσης. Κάθε ασθενής χρειάζεται τις δικές του ασκήσεις τις οποίες θα βρεί μετά από συζήτηση με τον γιατρό του και τον φυσικοθεραπευτή του. Φαίνεται ότι ίσως η καλύτερη γυμναστική για τον χρόνιο πόνο της σπονδυλικής στήλης είναι οι πιλάτες.

 

H Αμερικανική Εταιρεία Νευρολογίας σε μία γραπτή ανακοίνωσή της, το 2014, τοποθετήθηκε επίσημα για την θέση των οπιοειδών στον χρόνιο μη καρκινικό πόνο. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι εάν υπολογίσει κανείς τους 100.000 θανάτους που έχουν καταγραφεί από το 1990 και μετά, σε άτομα που ελάμβαναν χρονίως οπιοειδή για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου μη καρκινικού πόνου, όπως π.χ. ημικρανία, χρόνια οσφυαλγία, ινομυαλγία κ.ά., τότε το όφελος της θεραπείας με οπιοειδή σε σύγκριση με τη βλάβες που προκαλούν είναι ελάχιστο και δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται. Η άποψη της Νευρολογικής Εταιρείας είναι ότι γι’ αυτό το είδος πόνου τα οπιοειδή δεν θα πρέπει να χορηγούνται για πάνω από 16 εβδομάδες και όχι για δόση μεγαλύτερη από αυτή που αντιστοιχεί σε  80 έως 120 mg την ημέρα  μορφίνης. Τονίζεται ακόμη ότι για χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες νόσους του κολλαγόνου, η χορήγηση οπιοειδών πρέπει να είναι ιδιαίτερα στοχευμένη, για μικρό χρονικό διάστημα και να εξαρτάται άμεσα από το ιστορικό του ασθενούς. Η θέση αυτή της Αμερικανικής Νευρολογικής Εταιρείας διαμορφώθηκε μετά από μια πρόσφατη δημοσίευση ότι το 2011 οι θάνατοι από την χορήγηση οπιοειδών με ιατρική συνταγή ήταν περίπου 17.000 μέσα σε ένα έτος, δηλαδή λίγο περισσότεροι από αυτούς που προκαλούνται από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Αλλες μελέτες πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτές είναι πολύ μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 46000 θανάτους. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε την Νευρολογική εταιρεία να ερευνήσει βιβλιογραφικά το θέμα και να καταλήξει στην παραπάνω απόφαση (Franklin G.M. 2014).

 

Μια άλλα πιο πρόσφατη (2014) ανανέωση των ευρημάτων της Cochrane του 2007, σε όλες τις γνωστές βάσεις δεδομένων, για την χρησιμότητα της θεραπείας της χρόνιας οσφυαλγίας, με τα από του στόματος οπιοειδή, αποκάλυψε τα εξής νέα στοιχεία: 1) Τα ισχυρά οπιοειδή (morphine, hydromorphone, oxycodone, oxymorphone και tapentadol), είναι πιο δραστικά από το placebo στον πόνο και στην λειτουργικότητα. 2) Η τραμαδόλη είχε και αυτή καλύτερο αποτέλεσμα από το placebo τόσο στον πόνο, όσο και στην λειτουργικότητα. 3) Δύο μελέτες που συνέκριναν τα οπιοειδή με τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιφλεγμονώδη (σελεκοξίμπη), δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές στο αποτέλεσμα. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η χορήγηση οπιοειδών από του στόματος, για 4 τουλάχιστον εβδομάδες, σε περιπτώσεις χρόνιας οσφυαλγίας (5540 ασθενείς), απέδωσε μέτρια θεραπευτικά αποτελέσματα στον πόνο και ελάχιστα στην λειτουργικότητα συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (Chaparro LE., et al. 2014).

 

Tα τελευταία χρόνια για την θεραπεία της χρόνιας οσφυαλγίας χορηγείται ιδιαίτερα συχνά η πρεγκαμπαλίνη (Lyrica). Ερευνητές από το Νευροχειρουργικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Rochester μελέτησαν κατά πόσο η χορήγηση πρεγκαμπαλίνης βοηθά πράγματι τους ασθενείς που πάσχουν από οσφυαλγία από στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, μια και η συγκεκριμένη ένδειξη είναι εκτός εγκεκριμένων από την FDA ενδείξεων (off-label) στις ΗΠΑ. Πράγματι, χρησιμοποιώντας ένα απλό πρωτόκολλο που αφορούσε την βάδιση των συγκεκριμένων ασθενών σε διάδρομο βάδισης για κάποιο χρονικό διάστημα, είτε λαμβάνοντας placebo είτε πρεγκαμπαλίνη, διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στην οσφυαλγία από στένωση του σπονδυλικού σωλήνα με ή χωρίς ισχιαλγικές αντανακλάσεις. Συστήνουν λοιπόν την αποφυγή της συγκεκριμένης θεραπευτικής αγωγής. Η ανακοίνωση αυτή έχει ενδιαφέρον για δύο κυρίως λόγους: 1) Για το αρνητικό της συμπέρασμα. Συνήθως όλες οι μελέτες που αφορούν φάρμακα, όταν δημοσιευθούν, παρουσιάζουν μόνο τις θετικές επιδράσεις των φαρμάκων ή κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες τους και πολύ σπάνια ασχολούνται με την μη αποτελεσματικότητά τους σε ορισμένες ενδείξεις και 2) Η μελέτη αυτή έγινε με την οικονομική κάλυψη της Pfizer, που είναι η εταιρεία που κυκλοφορεί την πρεγκαμπαλίνη. Πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην συγκεκριμένη εταιρεία (Markman J., et al. 2014).

 

Πλην των βασικών θεραπειών, για τις οποίες θα ομιλήσουμε στο τρίτο μέρος του βιβλίου, οι μισοί περίπου ασθενείς χρησιμοποιούν συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες, μόνες τους ή σε συνδυασμούς μεταξύ τους ή με τις κλασικές θεραπείες. Σαν παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε μια σχετικά πρόσφατη μελέτη (Pain 2016) που χρησιμοποίησε στοιχεία από την NHANES (U.S. National Health and Nutrition Examination Survey) 2003-2004 και διαπίστωσε ότι τα σταθερά χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης C συνδέονται με χρόνια οσφυαλγία  (Dionne C.E., et al. 2016).

 

Πάντως θα πρέπει να τονισθεί ότι όλα τα υπάρχοντα φάρμακα βελτιώνουν σε ποσοστό 50%, το 50% των ασθενών, ακόμη και σε συνδυασμούς (Dworkin R.H., et al. 2010, Turk D., et al. 2011).

 

Παρόλα αυτά όσο δεν έχουμε ακόμη εξακριβώσει, στις περισσότερες περιπτώσεις χρόνιου πόνου, τα παθοφυσιολογικά αίτια τους, όσο η θεραπευτική προσέγγιση μας θα γίνεται με την διαδικασία "trial and error", που σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς και παράλληλα σημαντική οικονομική αιμορραγία.

 

Για την θεραπεία της χρόνιας οσφυαλγίας με νευροπαθητικά στοιχεία η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής (ΠΑΡΗΣΥΑ) τον Σεπτέμβριο του 2013, εξέδωσε τις παρακάτω κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (www.grpaliativegr). 

 

Χρόνια οσφυαλγία με νευροπαθητικά στοιχεία. Θεραπείες 1ης γραμμής: Διαδερμικό επίθεμα καψαϊκίνης 8%, πρεγκαμπαλίνη, τραμαδόλη, τραμαδόλη-παρακεταμόλη, COX-2 αναστολείς (για περιορισμένο χρονικό διάστημα). 

 

Το 2017 καινούργιες μελέτες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις προηγούμενες (ανάλυση από Σπ. Νίκα και Αχιλ. Ε. Γεωργιάδη, Ρευματολόγους).

 

Η Agency for Healthcare Research and Policy (AHRQ) των ΗΠΑ, ένας κυβερνητικός οργανισμός που σκοπό έχει την βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, αφού ανέλυσε 156 πρόσφατα άρθρα της διεθνούς βιβλιογραφίας, που αφορούσαν την μη χειρουργική θεραπεία της Οσφυαλγίας, έδωσε στη δημοσιότητα κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

 

Η ανάλυση αφορούσε ενήλικες ασθενείς και των δύο φύλων, που παρουσίαζαν οσφυαλγία με ισχιαλγία ή όχι, έντασης πόνου πάνω από 5 (στην δεκαβάθμια κλίμακα πόνου) και έλαβαν κάθε θεραπεία (κλασική ή εναλλακτική) ή όχι θεραπεία. Η οσφυαλγία χαρακτηρίστηκε οξεία, όταν διαρκούσε κάτω από 1 μήνα, υποξεία, όταν διαρκούσε από 1-3 μήνες και χρόνια, όταν διαρκούσε πάνω από 3 μήνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν το Roland-Morris Disability Questionnaire (RDQ) και το Oswestry Disability Index (ODI).

 

Τα ερωτήματα που τέθηκαν για να απαντηθούν ήταν δύο:

1) Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα κάθε φαρμακευτικής θεραπείας της οξείας ή χρόνιας οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας ή του πόνου που προκαλεί η νωτιαία στένωση και

 

2) Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα κάθε μη φαρμακευτικής θεραπείας της οξείας ή χρόνιας οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας ή του πόνου που προκαλεί η νωτιαία στένωση.

 

Τα φάρμακα που αξιολογήθηκαν ήταν: 1) Η παρακεταμόλη. 2) Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. 3) Τα οπιοειδή. 4) Τα μυοχαλαρωτικά. 5) Οι βενζοδιαζεπίνες. 6) Τα αντικαταθλιπτικά. 7) Τα αντιεπιληπτικά. 8) Τα κορτικοστεροειδή. 9) Τα τοπικά επιθέματα διαφόρων ουσιών. Οι μη φαρμακευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: 1) Οι ψυχολογικές θεραπείες. 2) Η βελονοθεραπεία. 3) Η χειροπρακτική. 4) Το Μασάζ. 5) Η φυσικοθεραπεία και όλες οι μέθοδοι που εφαρμόζονται από τους φυσικοθεραπευτές. 6) Η γιόγκα. 7) Οι μαγνήτες κ.ά.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην οξεία οσφυαλγία-ισχιαλγία όλες οι μέθοδοι βελτίωσαν ελάχιστα ή μέτρια τα συμπτώματα πλην των κορτικοστεροειδών και της παρακεταμόλης.

 

Στην χρόνια οσφυαλγία-ισχιαλγία φάνηκε ότι υπάρχει ένα σημαντικό ψυχολογικό υπόβαθρο το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί σε κάθε θεραπεία. Δεν συνιστάται η χορήγηση οπιοειδών για λόγους εξάρτησης ή τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, επειδή η ντουλοξετίνη είναι καλύτερη και ασφαλέστερη.

 

Όλες οι θεραπείες επίδρασαν περισσότερο στον πόνο και λιγότερο στην λειτουργικότητα (κινητικότητα/δυσκαμψία).

 

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δεν διαφέρουν ιδιαίτερα με αυτά άλλων προγενεστέρων μελετών. Νομίζω ότι η θεραπεία ιδιαίτερα της χρόνιας οσφυαλγίας/ισχιαλγίας είναι από τις δυσκολότερες στην σύγχρονη ιατρική και αυτό πρέπει να εξηγηθεί στο ασθενή από την πρώτη στιγμή! (Chou R, Deyo R, Friedly J, Skelly A, Hashimoto R, Weimer M, Fu R, Dana T, Kraegel P, Griffin J, Grusing S, Brodt E. Noninvasive Treatments for Low Back Pain [Internet]. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 2016 Feb. Available from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK350276/ )

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ από το ACP για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας

 

Το American College of Physicians (ACP) είναι η μεγαλύτερη ιατρική κοινότητα ειδικών στον κόσμο, αριθμεί 148.000 μέλη, κυρίως ειδικούς εσωτερικής παθολογίας. Συστάσεις από τέτοιους οργανισμούς λαμβάνονται παγκοσμίως σοβαρά υπόψη, πόσο όταν αφορούν καταστάσεις ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΕΣ στο γενικό πληθυσμό, όπως η οσφυαλγία, Πολύ πρόσφατα ο ιατρικός αυτός οργανισμός, ανασκοπώντας τη συνολική διεθνή βιβλιογραφία, κατέληξε σε κάποιες συστάσεις (1), οι οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, εστιάζουν στο δόγμα : «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα».  Πιο συγκεκριμένα:

 

ΣΥΣΤΑΣΗ 1: οι περισσότεροι ασθενείς με οξεία ή υποξεία οσφυαλγία θα βελτιωθούν στην πορεία του χρόνου ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, άρα η θεραπευτική επιλογή θα πρέπει να είναι μη-φαρμακολογική και κυρίως  εφαρμογή θερμών επιθεμάτων (για την οποία υπάρχουν μέτριας αποδεικτικής ποιότητας δεδομένα) ή μασάζ, βελονισμός, ειδικοί χειρισμοί (spinal manipulation) (μικρής ποιότητας δεδομένα). Εφόσον είναι επιθυμητή η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, τότε προτιμώνται ΜΣΑΦ ή μυοχαλαρωτικά (μέτριας ποιότητας δεδομένα) 

 

ΣΥΣΤΑΣΗ 2: σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία, η αρχική επιλογή θα πρέπει να περιλαμβάνει μη-φαρμακολογική παρέμβαση με άσκηση, αποκατάσταση, βελονισμό, μείωση στρες (για τα οποία υπάρχουν μέτριας ποιότητας δεδομένα) Λιγότερης αξίας είναι τα δεδομένα για taichi, yoga, άσκηση, χαλάρωση, biofeedback, low-levellaser, γνωσιολογικές-συμπεριφοριακές θεραπείες ή spinal manipulation

 

ΣΥΣΤΑΣΗ 3: σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία και ανεπαρκή ανταπόκριση σε μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις, θα πρέπει να σκεφθεί κανείς ΜΣΑΦ ως 1η επιλογή και tramadol ή duloxetine ως 2η. Οπιοειδή, μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις, σε αποτυχία δηλαδή άλλων επιλογών και όπου το όφελος ξεπερνά τον κίνδυνο 

 

Συμπερασματικά, ισχυρά πλέον βιβλιογραφικά δεδομένα (κυρίως για τις 2 πρώτες συστάσεις) τονίζουν για την οσφυαλγία : 

 

•θα περάσει μάλλον μόνη της 

 

•«ΜΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΧΑΠΙΑ» (κάθε κατηγορίας),  τουλάχιστον ως πρώτη επιλογή 

 

•αυτά που ως τώρα «απαξιώναμε» , φαίνεται να είναι τα ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ! 

 

Πολύ πρόσφατα, μια παρόμοια επίσης ανασκόπηση στο Annals of Rheumatic Diseases, ειδικά για τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα στον σπονδυλικό πόνο, αφού αρχικά υπενθυμίζει την αναποτελεσματικότητα της παρακεταμόλης, υπογραμμίζει ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φαίνεται να έχουν κάποιο μικρό στατιστικό πλεονέκτημα έναντι του εικονικού φαρμάκου, ΧΩΡΙΣ όμως αυτό ποτέ να φτάνει την ΚΛΙΝΙΚΗ σημαντικότητα (2). Με λίγα λόγια, τονίζουν:  «χάπια» για την οσφυαλγία, απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ  (1) Noninvasive Treatments for Acute, Subacute, and Chronic Low Back Pain: A Clinical Practice Guideline From the American College of Physicians. Qaseem A. et al., Ann Intern Med. 2017 Feb 14. doi: 10.7326/M16-2367. (2) Gustavo C., et al.   Ann Rheum Dis 2017 doi:10.1136/annrheumdis-2016-210597).

 

Η Πρεγκαμπαλίνη δεν δρά στην οξεία και χρόνια Ισχιαλγία! Έκπληξη;;; Σ. Νίκας, Ρευματολόγος,

 

Σύμφωνα με διπλά τυφλή RCT μελέτη, με 209 ασθενείς με ισχιαλγία, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε pregabalin (150 mg / ημ με προσαρμογή μέχρι τη μέγιστη δόση των 600 mg / ημ) ή  placebo, για διάστημα  8 εβδομάδων, η χορήγηση pregabalin ΔΕΝ φάνηκε να μειώνει σημαντικά την ένταση του πόνου στο κάτω άκρο, ούτε να βελτιώνει άλλες εκβάσεις , όπως δυσκινησία ή ποιότητα ζωής. Πιο συγκεκριμένα : 

 

• η ένταση του πόνου στο κάτω άκρο στις 8 εβδ ήταν 3.7 στην ομάδα υπό  pregabalin και 3.1 υπό placebo (adjusted mean difference, 0.5; 95% confidence interval [CI], −0.2 to 1.2; P=0.19) 

• στις 52 εβδ, η ένταση του πόνου στο κάτω άκρο στις ήταν 3.4 στην ομάδα υπό  pregabalin και 3.0 υπό placebo (adjusted mean difference, 0.3; 95% CI, −0.5 to 1.0; P=0.46)

• 227 ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν στην ομάδα υπό pregabalin (κυρίως ζάλη) και 124 υπό placebo (Trial of Pregabalin for Acute and Chronic Sciatica. Mathieson S., et al.  N Engl J Med 2017;DOI: 10.1056/NEJMoa1614292). 

 

Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό παυσίπονο για τον πόνο της σπονδυλικής στήλης; Κ. Σαρόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, 

 

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of the Rheumatic Diseases από το The George Institute για την Παγκόσμια Υγεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) έδειξαν μικρό όφελος στον πόνο της σπονδυλικής στήλης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

 

Ως γνωστόν οι υπάρχουσες κλινικές οδηγίες συνιστούν ως πρώτη επιλογή αναλγητικών την παρακεταμόλη, ως δεύτερη τα ΜΣΑΦ και ως τρίτη τα οπιοειδή, παρόλο που η αναποτελεσματικότητα της παρακεταμόλης έχει ήδη αποδειχθεί στον πόνο της σπονδυλικής στήλης και τα οπιοειδή παρέχουν ελάχιστη βελτίωση σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Παράλληλα τα τελευταία, με την αυξημένη χρήση τους έχουν οδηγήσει: 1) σε μεγάλη αύξηση των πτώσεων και των ατυχημάτων και 2) Αντενδείκνυνται στο χρόνιο πόνο, όπως π.χ. στις περιπτώσεις χρόνιας οσφυαλγίας, λόγω της εξάρτησης που προκαλούν. 

 

Η συστηματική αυτή ανασκόπηση και μετανάλυση έρχεται να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των ΜΣΑΦ στον πόνο της σπονδυλικής στήλης, καθόσον δεν υπάρχει γενική συμφωνία ως προς τη χορήγησή τους, αν και χρησιμοποιούνται κατά κόρον και σε αυτές τις περιπτώσεις μυοσκελετικού πόνου.

 

Η μετανα-ανάλυση συμπεριέλαβε 35 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με περισσότερους από 6.000 ασθενείς και συνέκρινε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ΜΣΑΦ σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ΜΣΑΦ μείωσαν τον πόνο και τη δυσλειτουργία χωρίς όμως σημαντικά κλινικά πλεονεκτήματα έναντι του placebo, ενώ οι παρενέργειες από το γαστρεντερικό ήταν κατά 2,5 φορές περισσότερες.

 

Οι συγγραφείς της μελέτης μέσω της δημοσίευσής τους κάνουν έκκληση για την αναγκαιότητα ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών θεραπειών, διαπιστώνοντας πως δεν υπάρχουν απλά παυσίπονα που να παρέχουν αξιολογήσιμες επιδράσεις στον πόνο της σπονδυλικής στήλης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

 

Φαίνεται λοιπόν ότι η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για ακόμα μια φορά παραμένει η πρόληψη, στην οποία πρέπει να εστιάσουμε με μεγαλύτερη επιμονή, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης πόνου στη σπονδυλική στήλη μέσω προώθησης προγραμμάτων εκμάθησης εργονομικής συμπεριφοράς και ασκήσεων ασκήσεων (Machado G.C., et al. Ann Rheum Dis. 2017. DOI 10.1136/ annrheumdis-2-16-210597).

 

Σύγκριση της χειρουργικής έναντι της συντηρητικής αντιμετώπισης της οξείας Ισχιαλγίας! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, 

Η ισχιαλγία προκαλείται από πίεση ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου στην ρίζα του αντιστοίχου νεύρου και προκαλεί τοπική φλεγμονή. Ο επιπολασμός της είναι περίπου 43% κατά την διάρκεια της ζωής ενός ατόμου στο 85-90% των περιπτώσεων. Παρόλο που η πρόγνωση στο 80% των ασθενών είναι θετική μέσα στον πρώτο χρόνο υπάρχει και ένα 20% που συνεχίζουν να υποφέρουν χρονίως.

Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα της χειρουργικής αντιμετώπισης της οξείας ισχιαλγίας έχει κάθετα αυξηθεί. Στις ΗΠΑ, όπου όλα μετρούνται για ιατρικούς και βασικά οικονομικούς λόγους, στοιχεία δείχνουν ότι εκτελούνται 180.000 δισκεκτομές κάθε χρόνο. Ακόμη και εάν οι γιατροί ακολουθούν «κατά γράμμα» τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από διάφορες ιατρικές εταιρείες, σχεδόν κάθε χρόνο, φαίνεται ότι οι αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής επέμβασης δεν είναι καθόλου ισχυρή και γενικά αμφίβολη.

Σε μία πολύ πρόσφατη (Απρίλιος 2023) ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 24 τυχαιοποιημένων διπλών τυφλών μελετών στις οποίες συγκρίθηκε η χειρουργική αντιμετώπιση της οξείας οσφυαλγίας (δισκεκτομή) με την μη χειρουργική αντιμετώπιση (φάρμακα, τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών, placebo ή ψεύτικη (sham) χειρουργική επέμβαση) δεν έδειξε στο τέλος των 12 μηνών παρακολούθησης μεταξύ των δύο εντυπωσιακές διαφορές. Σε όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν η διάγνωση επιβεβαιώθηκε μετά από αυστηρή ακτινολογική διερεύνηση (doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-070730).

Η στατιστική ανάλυση των κλινικών ευρημάτων έδειξε ότι η δισκεκτομή ήταν πολύ κατώτερη ή απλώς κατώτερη από την μη χειρουργική αντιμετώπιση, τόσο στην αντιμετώπιση του πόνου όσο και της αναπηρίας στο τέλος του πρώτου χρόνου θεραπείας, παρόλο που τους πρώτους 3-6 μήνες μετά το χειρουργείο, το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Τελικά όμως η δισκεκτομή δεν έχει μακροχρόνιο αποτέλεσμα και κάποιος θα πρέπει να ζυγίσει τους κινδύνους και το κόστος μιας χειρουργικής θεραπείας με αυτό της συντηρητικής πριν πάρει κάποια απόφαση. Για ακόμη μια φορά η σύγκριση μεταξύ της χειρουργικής έναντι της συντηρητικής θεραπείας στην οξεία οσφυαλγία έδωσε ισόπαλο αποτέλεσμα = 0-0.

 

Ένας από τους πιο γνωστούς αφορισμούς του Ιπποκράτη φαίνεται ότι και εδώ εξακολουθεί να ισχύει: «Οκόσα φάρμακα ουκ ιήται, σίδηρος ιήται· όσσα σίδηρος ουκ ιήται, πυρ ιήται· όσσα δε πυρ ουκ ιήται ταύτα χρη νομίζειν ανίητα). Θα πρέπει μάλλον να παραλείψουμε το πυρ (μην είμαστε υπερβολικοί) και πριν καταλήξουμε στο ανίατα συνιστώ να ξαναπεράσουμε από μια φάση χρόνιας συντηρητικής θεραπείας.

 

Συμπερασματικά θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς: 

 

1) Στον χρόνιο πόνο παρά την πληθώρα των φαρμάκων που διαθέτουμε, κανένα δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Σε όλες τις περιπτώσεις ακόμη και σε συνδυασμό των παραπάνω φαρμάκων επιτυγχάνουμε μείωση του πόνου κατά 50%, μόνο στο 50% των ασθενών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει σημαντικό θεραπευτικό πρόβλημα το οποίο δεν έχει επιλυθεί ακόμη και τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι ευπρόσδεκτη κάθε καινούργια θεραπευτική προσπάθεια.

 

2) ότι επειδή τα αίτια του πόνου είναι πολλά και διάφορα, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε έναν ασθενή είναι ο συνδυασμός φαρμάκων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης. 

 

3) Η άποψη ότι τα κεντρικώς δρώντα φάρμακα είναι αποτελεσματικότερα των περιφερικών δεν είναι σωστή. Μελέτη εφαρμογής του επιθέματος λιδοκαίνης 5% σε οσφυαλγία έδειξε καλά αποτελέσματα (Baliki M.N., et al. 2008). Μια πρόσφατη μάλιστα πολυκεντρική ανοικτή τυχαιοποιημένη μελέτη (non inferiority study) σε 568 ασθενείς που έπασχαν από χρόνιο τοπικό νευροπαθητικού τύπου πόνο, έδειξε ότι η χορήγηση είτε πρεγκαμπαλίνης, είτε τοπικού επιθέματος καψαϊκίνης 8% (Qutenza), για 8 εβδομάδες, έδωσε τα ίδια ακριβώς κλινικά αποτελέσματα (Elevate Trial). Οι ασθενείς μάλιστα που έλαβαν το τοπικό επίθεμα δεν είχαν καμμιά συστημική ανεπιθύμητη ενέργεια και το αναλγητικό αποτέλεσμα εμφανίσθηκε πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με την πρεγκαμπαλίνη.  Η ανάλυση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων έγινε από το Κέντρο Πόνου του Τμήματος Αναισθησιολογίας και Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, στην Φινλανδία (Haanpaa M., et al. 2016).

 

4) Όταν χορηγούμε φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα τρικυκλικά, SΝRIs ή αντιεπιληπτικά, θα πρέπει να εξηγούμε την δράση τους στον ασθενή τονίζοντας του: α) ότι αργούν να δράσουν, άρα για τα αποτελέσματα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 10 ημέρες, β) Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται συνήθως πριν την δράση, άρα δεν θα πρέπει με το παραμικρό σύμπτωμα να διακόπτει το φάρμακο και γ) τα φάρμακα να διακόπτονται βαθμιαία και όχι απότομα, διότι προκαλούν δυσάρεστες αντιδράσεις.

 

5) Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει, σε όλα σχεδόν από του στόματος φάρμακα, να κάνει τιτλοποίηση της δοσολογίας. Δηλαδή μικρές δόσεις στην αρχή προοδευτικά αυξανόμενες. 

 

 

6) Καινούργια ευρήματα δείχνουν ότι όσο γρηγορότερα αντιμετωπίσουμε έναν ασθενή με χρόνιο πόνο, τόσο καλύτερο θα είναι το θεραπευτικό αποτέλεσμα και αυτό διότι λόγω της νευροπλαστικότητας του νευρικού μας συστήματος, εύκολα ένα σύμπτωμα, όπως είναι ο οξύς πόνος, γίνεται εγκατεστημένη νόσος, όπως είναι ο χρόνιος πόνος (Maihöfner C.G., et al. 2014).