30-11-2013

Φυτοθεραπεία και Διαιτητικά Συμπληρώματα π.χ. Βιταμίνη C κ.ά.

Φυτοθεραπεία και Διαιτητικά Συμπληρώματα, βιταμίνη C κ.ά.
 
 
H φυτοθεραπεία 
 
Η θεραπεία των διαφόρων μορφών πόνου με φάρμακα που προέρχονται και παρασκευάζονται από διάφορα φυτικά προϊόντα, χόρτα, φρούτα, φλοιούς δένδρων, είναι μια γνωστή πρακτική εδώ και πολλούς αιώνες. Αλλωστε ένα από τα πρώτα παυσίπονα φάρμακα, η ασπιρίνη, προέρχεται από τον φλοιό της λεύκας και της ιτιάς και χρησιμοποιείται κατά κόρον από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων.
 
Παρόλο που πολλά από τα σύγχρονα φάρμακα προέρχονται από φυτικά προϊόντα, η κλασική ακαδημαϊκή ιατρική δεν είναι σχεδόν ποτέ θετική στη χρησιμοποίηση στη θεραπευτική φαρμάκων, που δεν έχουν υποβληθεί σε επίπονες, πανάκριβες και ιδιαίτερα δύσκολες κλινικές μελέτες. Η κλασική δικαιολογία είναι ότι εάν κάποια ουσία δεν έχει μελετηθεί σε βάθος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, παρ’ όλο που τα άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι θετικά. Αλλωστε αυτό έχει συμβεί και συμβαίνει καθημερινά και με τα πιο μελετημένα  φάρμακα που ενοχοποιούνται για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες 2-3 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους.
 
Στην καθημερινότητά μας όμως πολλοί ασθενείς απογοητευμένοι πολλές φορές από την αναποτελεσματικότητα αλλά και από το κόστος των σύγχρονων φαρμάκων, ιδιαίτερα αυτοί που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, στρέφονται εύκολα στα φυτικά φάρμακα. Είναι γνωστό ότι  το 30% των πασχόντων από χρόνιες  ασθένειες, που χρησιμοποιούνται σαν μάρτυρες στις κλινικές μελέτες, λαμβάνοντας μια αδρανή ουσία (χάπια από αλεύρι ή σάκχαρη), βελτιώνονται σημαντικά για άγνωστους μέχρι σήμερα αλλά πιθανόν ψυχολογικούς λόγους (φαινόμενο placebo). Εάν αθροίσουμε στο ποσοστό αυτό και ένα 10% αποτελεσματικότητα από την φυτική ουσία, η οποία συνήθως είναι υποδοσολογημένη, για να μην προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η οποιαδήποτε ουσία μπορεί να βελτιώσει με αυτό τον τρόπο σχεδόν τους μισούς ασθενείς και να δημιουργήσει μια σημαντική θετική θεραπευτική φήμη.
 
Παρ’ όλα αυτά εάν ξεπεράσουμε το θέμα των προκαταλήψεων και εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην φαρμακολογία και την φαρμακοδυναμική διάφορων φυτικών φαρμάκων, σίγουρα θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, τουλάχιστον αυτοί που τα απορρίπτουν χωρίς συζήτηση. Σύγχρονες μελέτες, που έχουν γίνει από σοβαρά ερευνητικά εργαστήρια για την διερεύνηση του τρόπου δράσης κάποιων φυτικών προϊόντων, έχουν δείξει ότι μερικά από αυτά μπορούν να ελέγξουν τη φλεγμονή, που αποτελεί την κοινή συνιστώσα όλων των ρευματικών παθήσεων.
 
Μελέτες έδειξαν ότι ο ζωμός από το ρόδι έχει την δυνατότητα να μειώνει σημαντικά την παραγωγή των κυτταροκινών που είναι υπεύθυνες για τις εκδηλώσεις του φλεγμονώδους πόνου της οστεοαρθρίτιδας, και ιδιαίτερα της Ιντερλευκίνης-1β, αναστέλλοντας την οδό που ελέγχεται από το ΜΚΚ 3/6 και p38-ΜΑΡΚ και να μειώνει την φλεγμονή (Rasheed Z., et al. 2010). 
 
Την ίδια δράση έχουν και κάποιες από τις ουσίες που περιέχονται στο πράσινο τσάϊ. Μελέτες έδειξαν ότι η Epigallocatechin-3-gallate, μια από κλασικές πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάϊ, αφ’ενός αναστέλλει την διέγερση που προκαλεί η Ιντερλευκίνης-1β στην παραγωγή των τοξικών για τα χονδροκύτταρα ριζών του οξειδίου του αζώτου, αφ’ ετέρου καταστέλλει την παραγωγή του παράγοντα NFkb βασικής ουσίας στη δημιουργίας της φλεγμονής (Singh R., et al. 2002. Ahmed S. 2010).
 
Αλλά και άλλες φαινόλες που περιέχονται σε διάφορα φυτικά προϊόντα όπως η curcumin και η resveratrol  έχουν δείξει και αυτές σαφείς αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές για τα χονδροκύτταρα ιδιότητες μετά από ιδιαίτερα σοβαρές μελέτες (Henrotin Y., et al. 2010).
 
Η πρόταση των ερευνητών είναι ότι αφού οι προκλινικές αυτές μελέτες δείχνουν την σαφή αντιφλεγμονώδη δράση, για πρώτη φορά σε μοριακό επίπεδο, τόσο του χυμού από τα ρόδια, όσο και του πράσινου τσαγιού θα πρέπει να σχεδιασθούν κλινικές μελέτες οι οποίες να αποδείξουν με σαφήνεια επάνω σε συγκεκριμένους  ασθενείς, την πιθανή δράση, την σωστή δοσολογία αλλά και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των ουσιών αυτών. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να ΄διαφωνίσει εάν  κάποιος γιατρός συστήσει σε έναν ασθενή του  με χρόνιο πρόβλημα στις αρθρώσεις, να καταναλώνει σε λογικές ποσότητες χυμού από ρόδια ή πράσινο τσάϊ.
 
Ερευνητές από  το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης της πόλης του Αγίου Φραγκίσκου, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ανακοίνωσαν στο Oregon στο συνέδριο Αθλητιατρικής (ACSM) ότι σε μια μελέτη που έκαναν σε 40 γυναίκες, 40-70 ετών, διαπίστωσαν ότι ο χυμός κεράσια από έχει ισχυρό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.
 
Ο κύριος ερευνητής μάλιστα, ο γιατρός Dr Kuehl που έχει μελετήσει το πρόβλημα και παλαιότερα, είχε αποδείξει ότι η κατανάλωση ξηρών, παγωμένων ή σε χυμό κόκκινων ζουμερών κερασιών βοηθούν πολύ τους αθλητές, ιδιαίτερα αυτούς των μεγάλων αποστάσεων.
 
Οι ουσίες που φαίνεται ότι διαθέτουν τα κεράσια και έχουν αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα παρόμοιο με τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούμε εμείς οι υπόλοιποι γιατροί, είναι οι ανθοκυανίνες και είναι οι ίδιες που δίδουν στο φρούτο το φωτεινό κόκκινο χρώμα του. Εκτός όμως από τον πόνο, το κερασόζουμο κάνει καλό και στην μυϊκή σύσπαση και στην δυσκαμψία των αρθρώσεων (Kuehl K.S., et al. 2010). 
 
Υπάρχουν όμως και αλλοι μελετητές, οι οποίοι σε «ενδελεχείς μελέτες» τους, έδειξαν ότι η καθημερινή χορήγηση κερασιών μειώνει σε ποσοστό μέχρι 20% τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Το περίεργο είναι πως δεν έχουν προσέξει ότι το  εικονικό φάρμακο ή όπως διεθνώς ονομάζεται placebo, έχει ελαφρώς καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα στον πόνο που διεθνώς κυμαίνεται γύρω στο 30%. Μάλιστα οι συγγραφείς επιμένουν ότι εάν κάποιος έχει αμφιβολίες για τις εκπληκτικές ιδιότητες των κόκκινων κερασιών, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα “Go Red”  και να διάβάσει όλα τα σχετικά.
 
Μια ακόμη μελέτη σχετική με τα κεράσια, σε 633 ασθενείς με τουλάχιστον μία κρίση ουρικής αρθρίτιδας τον προηγούμενο χρόνο, η 2ετής κατανάλωση κερασιών συνδυάζεται με μείωση κατά 35% του κινδύνου για επόμενη κρίση. Στους ασθενείς μάλιστα που συνδυάζουν την λήψη υποουριχαιμικών φαρμάκων με την κατανάλωση κερασιών η πιθανότητα να κάνουν κρίση ουρικής αρθρίτιδας μειώνεται στο 75%. Κατά τους ερευνητές οι πιθανοί μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν το εύρημα είναι: α) Η μείωση της παραγωγής της δευδρογενάσης της ξανθίνης και της οξειδάσης της ξανθίνης στο ήπαρ. β) η αύξηση της νεφρικής σπειραματικής διήθησης και γ) η παρουσία των ανθοκυανινών στα κεράσια που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συμπερασματικά οι ασθνείς που πάσχουν από ουρική νόσο θα πρέπει να προσθέσουν στην δίαιτά τους πλην των γαλακτερών, του καφέ και της βιταμίνης C και τα κεράσια για την πρόληψη των κρίσεων της ουρικής αρθρίτιδας (Zhang Y., et al. 2012, Gelber A., and Solomon D. 2012).
 
Τέλος μια ομάδα ερευνητών από την American Chemical Society, διαπίστωσε, μετά από σχετικές μελέτες,  ότι ο χυμός από καρπούζι βελτιώνει τη δυσκαμψία που έχουν οι αθλητές μετά από έντονη γυμναστική ενώ παράλληλα αυξάνει και την απόδοσή τους.
Χημικές έρευνες απέδειξαν ότι οι δράση αυτή οφείλεται σε ένα αμινοξύ  που ονομάζεται L-citrulline και υπάρχει σε αφθονία στους μη παστεριωμένους χυμούς καρπουζιού (Tarazona-Díaz M., et al. 2013).
 
Ο λαός επιμένει ότι «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» γι’ αυτό και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan, στις ΗΠΑ με την οικονομική βοήθεια του U.S. National Institute of Health, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 8400 ατόμων, μεταξύ των ετών 2007 και 2010.
 
Ανάμεσα σε αυτές μελέτησαν εάν έτρωγαν το λιγότερο, ένα μεσαίου μεγέθους, μήλο την ημέρα και την συνήθειά τους αυτή την συνέκριναν με άλλους δείκτες υγείας, όπως π.χ. τις επισκέψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ακόμη και στους ψυχιάτρους, τις νοσηλείες σε νοσοσκομεία, την κατανάλωση συνταγογραφουμένων φαρμάκων από τα φαρμακεία, τις κλασικές εργαστηριακές εξετάσεις τους (χοληστερίνη, σάκχαρο κ.λπ.) και άλλες.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι είτε κάποιος τρώει ένα μήλο την ημέρα είτε όχι, στον γιατρό θα πάει το ίδιο συχνά με κάποιον που δεν τρώει καθόλου μήλα. Το ενδιαφέρον όμως εύρημα της μελέτης ήταν ότι όταν κάποιος τρώει μήλα δεν επισκέπετεται συχνά το φαρμακείο για να πάρει συνταγογραφούμενα φάρμακα. 
Φαίνεται ότι  επειδή τα μήλα περιέχουν ίνες, βιταμίνες όπως η C, φλαβονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά, διατηρούν το άτομο σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς υγείας και δεν χρειάζεται να καταναλώνει φάρμακα.
Το συμπέρασμα είναι ότι η παροιμία πρέπει να αλλάξει και να λέγεται πλέον ότι “ένα μήλο την ημέρα κάνει τον φαρμακοποιό πέρα” μελετημένη, αξιολογημένη και σφραγισμένη με την βούλα ενός από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά του κόσμου, του γνωστού JAMA (Davis M.A., et al. 2015).
 
Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα φάρμακα έχουν προέλθει από φυτά. Είναι αλήθεια όμως και ότι μόνο με την κατάλληλη δοσολογία μπορεί να έχουμε κάποιο όφελος, μεγαλύτερη δόση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις μέχρι και θάνατο, μικρότερη δόση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αρα το πρόβλημα εστιάζεται κατά μεγάλο ποσοστό στη δοσολογία. Η τελευταία μπορεί να προσδιορισθεί είτε με την συνεχή παρατήρηση εκατοντάδων ανθρώπων σε χρονικό διάστημα εκατοντάδων ετών, είτε με μερικές καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες. Η δεύτερη μέθοδος είναι ταχύτερη και αυτή χρησιμοποιείται στην σύγχρονη κλασική ιατρική. Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει την παλαιότερη και έχει καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα χωρίς να παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες  δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα, στην θεραπευτική όπως και σε τόσα άλλα, το τελικό αποτέλεσμα μετράει. 
 
 
Διατροφή και διαιτητικά συμπληρώματα  
 
Μια από τις κλασικές ερωτήσεις που κάνουν σχεδόν όλοι οι ασθενείς στο τέλος της επίσκεψης σε έναν γιατρό είναι: Τι θα πρέπει να τρώω για να βοηθήσω την θεραπεία μου;;; Στις ρευματικές παθήσεις, επειδή σχεδόν όλες είναι χρόνιες, το παραπάνω ερώτημα είναι ιδιαίτερα συχνό και αγωνιώδες. Οι ασθενείς πιστεύουν ακράδαντα ότι κάποια διατροφική συνήθεια έχει επηρεάσει όχι μόνο την εκδήλωση, αλλά και σ’ αυτή οφείλονται οι αλλεπάλληλες εξάρσεις και υφέσεις της νόσου τους. Επειδή μάλιστα για αρκετούς αιώνες η ουρική αρθρίτιδα ή αλλιώς ποδάγρα ήταν η μοναδική χρόνια αρθροπάθεια που γνώριζαν οι άνθρωποι, η οποία πράγματι επηρεάζεται, έστω και σε ποσοστό 10% από την διατροφή, λογικό είναι να πιστεύουν ότι και οποιαδήποτε άλλη νόσος των αρθρώσεων είχε σχέση με την διατροφή. Εξ’ άλλου η κλασική παροιμία «ένα μήλο την ημέρα κάνει τον οποιονδήποτε γιατρό πέρα» έχει παγιωθεί στο μυαλό των ανθρώπων από τις πολύ μικρές ηλικίες.
 
Είναι αλήθεια ότι για την συσχέτιση του χρόνιου πόνου των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος με την διατροφή δεν υπάρχουν πάρα πολλές υψηλής ποιότητας μελέτες. Οι περισσότερες είναι επιδημιολογικές και αναδρομικές και όταν προσπαθήσει κάποιος να τις αξιολογήσει αθροιστικά προσκρούει στην διαφορετική μεθοδολογική τους δομή που δίνει σαν τελικό αποτέλεσμα τα αντικρουόμενα συμπεράσματά τους. Ενα θετικό στοιχείο που έχουν οι ανάλογες μελέτες της τελευταίας δεκαετίας είναι ότι πολλές από αυτές αφορούν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που παρακολουθήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οπότε δύσκολα μπορείς να απορρίψεις «ελαφρά τη καρδία» τα αποτελέσματά τους.
 
Ας δούμε όμως σε ποιά συμπεράσματα έχουν καταλήξει όλες αυτές μέχρι σήμερα:
 
1) Το κρέας είτε ερυθρό, είτε λευκό, δεν φαίνεται να κάνει ούτε καλό, ούτε κακό στην ρευματοειδή αρθρίτιδα και τις άλλες πολυαρθρίτιδες (Benito-Garcia E., et al. 2007). Για το ψάρι τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Ερευνητές από την Σουηδία  πρότειναν ότι εάν κάποια γυναίκα τρώει ένα πιάτο από oποιοδήποτε ψάρι κάθε εβδομάδα, για 10 και περισσότερο χρόνια, ο κίνδυνος να πάθει ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι 29% μικρότερος από την γυναίκα που δεν ακολουθεί την δίαιτα αυτή. Τόνισαν μάλιστα ότι δεν παρατήρησαν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα, όταν οι γυναίκες αντί να τρώγουν ψάρια, ελάμβαναν διαιτητικά συμπληρώματα με ωμέγα-3. (Di Giuseppe D., et al. 2013).
 
3) Για τα γαλακτερά η άποψη είναι ότι σίγουρα δεν επηρεάζουν θετικά τις πολυαρθρίτιδες και η υπερβολική κατανάλωσή τους πρέπει να αποφεύγεται (Pedersen M., et al. 2005). Αν και μια πρόσφατη μελέτη που αφορούσε ασθενείς με χρόνια οστεοαρθρίτιδα έδειξε ότι οι ασθενείς που έπιναν τουλάχιστον 1 ποτήρι γάλα την ημέρα με λίγα ή καθόλου λιπαρά, δεν παρουσίαζαν σημαντική εξέλιξη της νόσου τους. Αντίθετα όσοι έτρωγαν  συστηματικά λιπαρά τυριά είχαν μεγάλη εξέλιξη της νόσου τους. Τέλος  ασθενείς που έτρωγαν καθημερινά γιαούρτι παρουσίαζαν ταχύτητα εξέλιξης της νόσου τους ενδιάμεση των δύο άλλων ομάδων. Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν μόνον γυναίκες και όχι άνδρες και δεν επηρεάζονταν από το βάρος του σώματος ή άλλους προδιαθεσικόύς παράγοντες. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν αυτά τα αποτελέσματα (Bing Lu M.D., et al. 2014)!
 
4) Για τα φρούτα και τα λαχανικά οι περισσότερες εργασίες συμπεραίνουν ότι μάλλον βοηθούν στον έλεγχο των πολυαρθριτίδων (Pedersen M., et al. 2005). Για το ελαιόλαδο μελέτες από την Ελλαδα δείχνουν ότι έχει θετική επίδραση ενώ άλλες μη ελληνικές, δεν συμφωνούν (Linos A., et al. 1999).
 
5) Οσον αφορά τα ποτά: α) Μέτρια χρήση οινοπνεύματος είναι σαφέστατο ότι δρα προληπτικά στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ βοηθά και στον ελεγχο των κρίσεων της οποιασδήποτε πολυαρθρίτιδας, δρώντας σαν αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό (Lu B., et al. 2014). β) Ο καφές και το τσάϊ δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις πολυαρθρίτιδες ούτε την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αντίθετα, είναι περίεργο αλλά φαίνεται ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες πολυαρθρίτιδες (Formica M.K., et al.  2001).
 
Τέλος 6) Ο σίδηρος, το ασβέστιο και το σελήνιο δεν φαίνεται να βοηθούν ή να επιδεινώνουν την φλεγμονή.
 
Από αυτή την σύντομη ανασκόπηση φαίνεται ότι εάν πρέπει να συστήσουμε κάποια δίαιτα στους ασθενείς μας με χρόνιο φλεγμονώδη πόνο θα ήταν να διατρέφονται συχνότερα με ψάρι, φρούτα και λαχανικά, να πίνουν συστηματικά λίγο οινόπνευμα και εάν τους αρέσει ο καφές να προτιμούν τον κλασικό ελληνικό καφέ.
 
Αλλες τροφές που μπορεί να έχουν παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα είναι: (Αραβαντινού Α. Μυοσκελετικά Νέα. 11-8-2016. www.myoskeletiko.com).
 
Τζίντζερ: Μια βάση της παραδοσιακής ιατρικής, αυτή η πικάντικη ρίζα είναι ίσως περισσότερο γνωστή για τις ιδιότητές της έναντι στη ναυτία και τις καταπραϋντικές της ιδιότητες για το στομάχι. Αλλά η πιπερόριζα μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τον πόνο, όπως και πόνους μυών από την άσκηση καθώς και από κράμπες της περιόδου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι κάψουλες τζίντζερ είχαν καλύτερα αποτελέσματα από αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, στην ανακούφιση του πόνου της περιόδου (Black C.D., et al. 2010). 
 
Blueberries, μούρα, βατόμουρα: Τα κράνα, όπως λέγονται τα blueberries στα ελληνικά,  έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να καταπολεμήσουν την φλεγμονή και να μειώσουν τον πόνο. Αν δεν είναι εποχή των μούρων, τα κατεψυγμένα βατόμουρα μπορεί να έχουν τα ίδια ή ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα. Άλλα φρούτα με αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, είναι οι φράουλες και τα πορτοκάλια, τα οποία μπορεί να έχουν μια παρόμοια κατευναστική επίδραση.
 
Σπόροι κολοκύθας: H κολοκύθα είναι μια καταπληκτική πηγή μαγνησίου, ένα ιχνοστοιχείο το οποίο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ημικρανιών. Μπορεί ακόμη να προλάβει αλλά και να αντιμετωπίσει την οστεοπόρωση. Όμως σε αντίθεση με ότι ακούγεται συνήθως. δεν μπορεί να σταματήσει τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια. Για περισσότερο μαγνήσιο προσθέστε στη διατροφή σας αμύγδαλα και  φυστίκια κάσιους, λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα όπως το σπανάκι, φασόλια και φακές (World's Healthiest Foods: "Blueberries," "Pumpkin seeds," "Chili pepper, dried). 
 
Κουρκούμη: Η ένωση που δίνει  στο μπαχαρικό κάρι το φωτεινό πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα μπορεί να επηρεάσει διάφορες διεργασίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής. Μελέτες  ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα που πήραν συμπληρώματα κουρκουμίνης ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να περπατήσουν καλύτερα και χωρίς τις παρενέργειες από τη λήψη φαρμάκων (https://examine.com/supplements/curcumin/).
 
 

Τα διαιτητικά συμπληρώματα

 

Είναι γεγονός ότι τα διαιτητικά συμπληρώματα κυριαρχούν στη φαρμακευτική αγορά. Χιλιάδες άνθρωποι τα λαμβάνουν καθημερινά, κυρίως γυναίκες, α) για να μετριάσουν τους χρόνιους πόνους από τις αρθρώσεις και τους μύες, β) για να βελτιώσουν τις βλάβες που έχει προκαλέσει η ηλικία στο δέρμα τους και τα μαλλιά τους, γ) για να μειώσουν την αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας και δ) για πολλούς άλλους λόγους. Τα διαιτητικά συμπληρώματα δεν χρειάζονται την συνταγή γιατρού και δεν θεωρούνται τοξικά σαν τα κλασικά φάρμακα, επομένως ο καθένας μπορεί να τα πάρει εύκολα από το φαρμακείο ή από το Ιντερνετ. Ακόμη διαφημίζονται έντονα και χωρίς πρόβλημα από το ραδιόφωνο αλλά κυρίως από την τηλεόραση. Ισως το κυριότερο μειονέκτημά τους είναι ότι τις περισσότερες φορές είναι πολύ ακριβότερα από το αντίστοιχο φάρμακο. Παρόλο όμως που ευρισκόμαστε 6 χρόνια σε οικονομική κρίση και σε μνημόνιο, οι πωλήσεις των διαιτητικών συμπληρωμάτων, δεν έχουν επηρεασθεί ιδιαίτερα, μερικών μάλιστα όπως το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ, έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. 
 
Στις ΗΠΑ το 1994 κυκλοφορούσαν περίπου 4000 προϊόντα, τα οποία αυξήθηκαν σε 85.000 το 2014 (Wallace T.C. 2015). Το 2011 το 69% των αμερικανών χρησιμοποιούσαν αυτά τα προϊόντα (Dickinson A., et al.  2014). Οι πωλήσεις των διαιτητικών προϊόντων έφτασαν το 2009 στις ΗΠΑ, στα 25 δισεκατομμύρια δολλάρια και οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το νούμερο αυτό αυξάνεται έκτοτε κατά 7% κάθε χρόνο (Federal Trade Commission (FTC). 2015).
 
Συμπλήρωμα διατροφής θεωρείται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους κάθε προϊόν που περιέχει: Μια βιταμίνη, ή ένα μεταλλικό ιχνοστοιχείο ή ένα φυτικό προϊόν ή ένα αμινοξύ ή ένα διαιτητικό προϊόν που βελτιώνει την διατροφή. Ενα, όλα ή μερικά από αυτά  μαζί .
 
Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα που δημιουργούνται από τα διαιτητικά συμπληρώματα από καθαρά ιατρικής πλευράς: Το πρώτο είναι η αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητά τους και το δεύτερο οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν αναπτύξουν.
 
Οσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους, υπάρχουν πολλές και διάφορες γνώμες. Σε μερικά από αυτά υπάρχουν πράγματι σοβαρές μελέτες που υποστηρίζουν την δράση τους, συνήθως όμως σε παθήσεις διαφορετικές από εκείνες που διαφημίζονται ότι μπορούν να θεραπεύσουν. Πάντως εάν επιτυγχάνουν έστω και 20-30% βελτίωση, όσο δηλαδή ένα εικονικό φάρμακο (placebo), χωρίς να προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό για τον κάθε ασθενή και ξεφεύγει από την τυπική υποχρέωση του γιατρού να τον ενημερώσει. Επιμένω σε αυτό διότι έχει δημιουργηθεί σε όλους τους ασθενείς η εντύπωση, ότι όλοι οι κλασικοί γιατροί είναι αντίθετοι με τα διαιτητικά συμπληρώματα ή τα θεωρούν σκουπίδια και οι ασθενείς, γνωρίζοντας την απέχθειά μας, δεν αναφέρουν ότι τα λαμβάνουν παράλληλα με τα κανονικά φάρμακα που τους χορηγούμε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρενέργειες από τις αλληλεπιδράσεις. Μια μελέτη έδειξε ότι μόνο το 18% των ασθενών που παρουσίασαν παρενέργειες είχαν ενημερώσει τον γιατρό τους ότι ελάμβαναν διαιτητικά συμπληρώματα αλλά και μόνο το 6% των γιατρών είχαν ρωτήσει τους ασθενείς γι’ αυτά κατά τη διάρκεια της λήψης του ιστορικού τους. Αρα η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι αμφίδρομη (Gardiner P.,  et al. 2015)
 
Οσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να προκύψουν από την λήψη διαιτητικών συμπληρωμάτων. Μια πολύ πρόσφατη μελέτη σε μεγάλο ιατρικό περιοδικό (New England Journal of Medicine) διαπίστωσε ότι στις ΗΠΑ αναφέρονται περίπου 33.000 επισκέψεις κάθε χρόνο στα επείγοντα των νοσοκομείων, που οφείλονται στα διαιτητικά συμπληρώματα. Τα συμπτώματα προέρχονται κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα και πολλά αφορούν και νέα άτομα (Geller A.I., et al. 2015). 
 

Η βιταμίνη C είναι μια λευκή συμπαγής οργανική ένωση η οποία αποτελείται από άνθρακα, υδρόγονο, οξυγόνο και προέρχεται από την γλυκόζη. Χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής ή σαν συντηρητικό των τροφίμων. Ονομάζεται και ασκορβικό οξύ και είναι υδατοδιαλυτή.

Το ασκορβικό οξύ σε αντίθεση με την γλυκόζη περιέχει έναν συνδυασμό μορίων που ονομάζεται «ομάδα ενοδιόλης» και είναι υπεύθυνος για την μετατροπή ενός σχετικά ανενεργού σακχάρου σε ένα μόριο ιδιαίτερα δραστικό το οποίο συνεχώς χορηγεί και αποδέχεται ηλεκτρόνια από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ευρίσκεται και ονομάζεται «σύστημα οξείδωσης – αναγωγής». Επειδή στους ζωντανούς οργανισμούς όλες σχεδόν οι λειτουργίες τους στηρίζονται στην διαδικασία εναλλαγής ηλεκτρονίων, μια ουσία η οποία μπορεί να παρεμβαίνει και να την επιταχύνει, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Γιαυτό από τους ειδικούς έχει ονομασθεί το ασκορβικό οξύ «το λάδι για την μηχανή της ζωής».

Για λόγους που θα περιγράψουμε στην συνέχεια η ενδογενής παραγωγή του ασκορβικού οξέος σταμάτησε πριν κάποια εκατομμύρια χρόνια σε μερικούς μόνο οργανισμούς, που μέσα σε αυτούς ευρίσκεται και ο άνθρωπος. Αυτοί είναι αναγκασμένοι έκτοτε να το προσλαμβάνουν έτοιμο από το περιβάλλον. Επειδή μάλιστα δεν μπορoύν να το αποθηκεύσουν, εάν δεν το χρησιμοποιήσουν, το αποβάλουν ταχύτατα, γιαυτό και είναι αναγκασμένοι να το αναπληρώνουν συνεχώς. Πράγματι οι ιστοί όπως π.χ. η υπόφυση, οι ωοθήκες κ.ά. που έχουν μεγάλη μεταβολική δραστηριότητα χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ασκορβικού οξέος για την φυσιολογική λειτουργία τους, οι οποίες αυξάνονται εντυπωσιακά όταν οι συγκεκριμένοι ιστοί ευρίσκονται σε κατάσταση στρες.

Στον οργανισμό το ασκορβικό οξύ βοηθά: α) στον μεταβολισμό και στην διαχείριση των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδρογονανθράκων, β) στην αντιοξειδωτική άμυνα των ιστών, γ) στη δημιουργία και διατήρηση του κολλαγόνου του δέρματος και των οργάνων  και δ) σε άλλες πολλές διαδικασίες όπως π.χ. στην διαχείριση του πόνου.(LykkesfeldtJ., etal. 2014. doi: 10.3945/AN.113.005157). 

Μία από τις σημαντικότερες βιοχημικές λειτουργίες του ασκορβικού οξέος, στον οποιοδήποτε οργανισμό, είναι η σύνθεση, ο σχηματισμός και η διατήρηση μιας σημαντικής δομικής πρωτεϊνικής ουσίας που ονομάζεται κολλαγόνο και αποτελεί το ένα τρίτο του συνολικού βάρους των πρωτεϊνών του σώματος.  Είναι η βασική ουσία, που στηρίζει και συγκρατεί τους ιστούς στα διάφορα οργανικά συστήματα.   Στα οστά π.χ. προσδίδει την σκληρότητα και την ευκαμψία, και έτσι αυξάνει την αντοχή και αποτρέπει την ευθραυστότητα τους.  Ενισχύει το τοίχωμα των αρτηριών και των φλεβών, στηρίζει τους μύες, αποτελεί τον ουλώδη ιστό στην επούλωση των τραυμάτων και διατηρεί το δέρμα μαλακό, σφριγηλό και εύκαμπτο. Σε υποβιταμίνωση C, στην νόσο που ονομάζεται σκορβούτο, επειδή διαταράσσεται ο σχηματισμός του κολλαγόνου, τα οστά γίνονται εύθραυστα και σπάνε με το παραμικρό, οι αρτηρίες και οι φλέβες σπάνε και αιμορραγούν, οι μύες είναι αδύναμοι, οι πληγές δεν επουλώνονται και χάσκουν και δημιουργούνται πολλές άλλες δομικές διαταραχές.  Όπως γίνεται κατανοητό η απώλεια του κολλαγόνου συνδέεται με την εκφύλιση των ιστών και την γήρανση του ανθρώπου.

 

Ιστορική προσέγγιση

 

1. Το μεγάλο μυστικό της βιταμίνης C.

Σύμφωνα με τις απόψεις των βιολόγων και των βιοχημικών, ειδικά αυτών που ασχολούνται με τα τεκταινόμενα στη Γη πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια, η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ δημιουργήθηκε στα όντα, ζώα και φυτά, πριν από 600 εκατομμύρια και πλέον χρόνια. Η μητρική της ουσία, όπως είπαμε, είναι ένα κοινότατο σάκχαρο, η γλυκόζη. Από αυτό με μια ενζυμική διαδικασία 4ων σταδίων δημιουργείται το ασκορβικό οξύ ή βιταμίνη C. Βασικός ρόλος της ήταν αρχικά η προστασία των πρωτόγονων οργανισμών από τις τοξικές ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου, που αφθονούσαν την εποχή εκείνη και οι οποίες κατέστρεφαν το DNA του πυρήνα των πρωτόγονων κυττάρων προκαλώντας τον θάνατο τους. Η βιταμίνη C λοιπόν ήταν και είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό.

Αιφνίδια μάλλον, κάποτε πριν 50-60 εκατομμύρια χρόνια, η βιταμίνη C έπαψε να παράγεται διότι το υπεύθυνο γονίδιο για ένα από τα βασικά ένζυμα που συμμετείχε στην δημιουργία της από την γλυκόζη, αυτό της οξειδάσης της L-γουλολακτόνης, υπέστη μετάλλαξη, έγινε ψευδογονίδιο και έπαψε να λειτουργεί. Το περίεργο είναι ότι η μετάλλαξη αυτή δεν συνέβη σε όλα τα ζώα παρά μόνο σε ελάχιστα από αυτά και κυρίως στον κοινό πρόγονο του Ανθρώπου και των Μεγάλων Πιθήκων (ουρακοτάγκος, γορίλας, χιμπαντζής). Ο πρόγονος μας λοιπόν αιφνίδια βρέθηκε ακάλυπτος χωρίς την προστασία του ισχυρότατου αντιοξειδωτικού του και το είδος μας θα εξαφανίζονταν, εάν την εποχή εκείνη, την Εόκαινο περίοδο της Γης, δεν υπήρχαν άφθονα δάση  με φύλλα και καρπούς, γεμάτους με βιταμίνη C. Έτσι ο κοινός μας πρόγονος τροποποίησε την δίαιτα του και έγινε αυστηρά χορτοφάγος για να επιζήσει.

Μετά από 30 εκατομμύρια χρόνια η Γη πέρασε σε μία άλλη χρονική περίοδο, την Μειόκαινο, όπου τα δάση, λόγω κλιματικής αλλαγής, μειώθηκαν έντονα στην επιφάνεια της. Ο κοινός μας πρόγονος, ο οποίος στο μεταξύ είχε εξελιχθεί σημαντικά, άρχισε να αντιμετωπίζει ισχυρό διατροφικό ανταγωνισμό με τα άλλα χορτοφάγα είδη. Έπρεπε λοιπόν να βρει μια λύση μόνιμη η οποία να μην εξαρτάται από το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον του. Μια λύση που θα του εξασφάλιζε μία ισχυρή προστατευτική αντιοξειδωτική ουσία την οποία θα μπορούσε να παράγει από τα δικά του όργανα.

Από τις χιλιάδες διαδικασίες που εξελίσσονται καθημερινά στον οργανισμό μας μία φαίνεται ότι τον εξυπηρετούσε περισσότερο. Ο μεταβολισμός των νουκλεϊνικών οξέων DNA και RNA και των πουρινών τους, ο οποίος έχει στόχο την αποβολή της βλαβερής περίσσειας του αζώτου από το σώμα μας, καταλήγει σε ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, το ουρικό οξύ, το οποίο είναι δυσδιάλυτο και δύσκολα αποβάλλεται από τον οργανισμό μας. Για να μεταβληθεί σε ευδιάλυτο προϊόν και να αποβληθεί, πρέπει να διασπασθεί από ένα ένζυμο, την ουρικάση, η οποία θα το τροποιήσει σε ευδιάλυτη αλλαντοΐνη η οποία πλέον εύκολα αποβάλλεται από τα νεφρά.

Πριν 13 εκατομμύρια χρόνια στον κοινό πρόγονο του Ανθρώπου και των Μεγάλων Πιθήκων, η φύση έκανε ένα ακόμη πείραμα. Προκαλώντας προοδευτικά μια μετάλλαξη στο γονίδιο της ουρικάσης, αυτή έπαψε να σχηματίζεται άρα και να διασπά το ουρικό οξύ. Έτσι αυτό δεν αποβάλλονταν  πλέον εύκολα και άρχισε να αθροίζεται σιγά σιγά σε επαρκείς αλλά μη τοξικές ποσότητες στο σώμα μας. Το ουρικό οξύ όμως πλην των άλλων είναι όπως είπαμε και προηγουμένως και μία ισχυρότατη αντιοξειδωτική ουσία ανάλογη με την βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ και καλύπτει έκτοτε το 50% της αντιοξειδωτικής δράσης του οργανισμού μας αντικαθιστώντας μόνιμα πλέον την ενδογενή παραγωγή βιταμίνης C.

Από τότε μέχρι σήμερα μόνον ο Άνθρωπος και οι Μεγάλοι Πίθηκοι χρησιμοποιούν το ουρικό οξύ για να εξουδετερώνουν τις τοξικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται κάθε στιγμή, από την λειτουργία των οργάνων τους και προστατεύουν το DNA του πυρήνα όλων των κυττάρων τους. Το πως το ουρικό οξύ βοήθησε τον άνθρωπο να εξελιχθεί πνευματικά, να εξαπλωθεί και να κυριαρχήσει στο πλανήτη Γη αλλά και το πως ο άνθρωπος μία τόσο χρήσιμη ουσία κατόρθωσε με την συμπεριφορά του να την κάνει τοξική και φονική για τον οργανισμό του, είναι μία άλλη ιστορία που δεν έχει σχέση με την βιταμίνη C αλλά είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που το αναλύω διεξοδικά στο βιβλίο μου «Ουρική Νόσος. Η απειλή των κρυστάλλων”, Αθήνα 2021».

Ενδιαφέρον όμως είναι να αναλογισθεί κάποιος εάν όλα αυτά έγιναν τυχαία ή υπήρχε κάποιο σχέδιο σε αυτές τις δύο μεταλλάξεις. Οι ερευνητές έχουν διαχωρισθεί σε δύο κατηγορίες: α) σε αυτούς που όλα αυτά τα θεωρούν τυχαία και β) σε αυτούς που πιστεύουν ότι κάθε πείραμα της φύσης γίνεται με στόχο την βελτίωση των όντων, χωρίς όμως το θετικό αποτέλεσμα να είναι προκαθορισμένο, επομένως “perfectionistheenemyofevolution”.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες οι οποίες στηρίζονται σε παλαιοντολογικές και βιοχημικές υποθέσεις. Μία από αυτές είναι «η θεωρία της ιογενούς μόλυνσης» που πρεσβεύει την τυχαία εμφάνιση κάποιου ιού ο οποίος επιλεκτικά πρόσβαλε μόνο την ομάδα αυτή των ζώων από την οποία και εξελίχθηκε και ο άνθρωπος και άφησε σαν υπολειμματική βλάβη την εξουδετέρωση του γονιδίου της L-γουλολακτόνης (Challem J.J., etal.DOI: 10.1016/s0891-5849(98)00034-3).

Παράλληλα όμως διατυπώθηκαν και θεωρίες οι οποίες πρεσβεύουν ότι ο αποκλεισμός της δημιουργίας του ασκορβικού οξέος έγινε «επίτηδες» σαν ένα εξελικτικό πείραμα της φύσης για την δημιουργία καλύτερων ειδών. Πάνω σε αυτήν την υπόθεση έχουν δημοσιευθεί τέσσερεις απόψεις: α) Δύο θεωρίες που στηρίζονται στην οικονομία της φύσης. Σύμφωνα με την πρώτη αφού το ασκορβικό οξύ υπήρχε άφθονο στο περιβάλλον των συγκεκριμένων ζώων, γιατί να το δημιουργούν στον οργανισμό τους καταναλώνοντας ποσοστό από την τόσο χρήσιμη ενέργεια τους. β) Η δεύτερη αφορά ένα άλλο αντιοξειδωτικό, την γλουταθειόνη. Κατά την διάρκεια της δημιουργίας της βιταμίνης C, χρησιμοποιείται η γλουταθειόνη και με αυτό τον τρόπο  μειώνεται η  ποσότητα της στον οργανισμό. Άρα όταν κάποιος δεν δημιουργεί ασκορβικό οξύ και το λαμβάνει έτοιμο από την φύση, έχει σημαντικά περισσότερο αντιοξειδωτικό στο σώμα του (Ba´nhegyi G., etal. DOI: 10.1016/0014-5793(96)00077-4). Οι θεωρίες αυτές βασίζονται στην οικονομία της φύσης, που πράγματι έχει εφαρμοσθεί και σε άλλες περιπτώσεις (Pauling L. doi: 10.1073/pnas.67.4.1643EatonS.B., etal. DOI: 10.1038/sj.ejcn.1600389). Μια τρίτη άποψη στηρίζεται στη λογική του «αυξάνεσθε και πληθύνεστε». Επειδή η ομάδα αυτή των ζώων κρίθηκε ότι είχε τις περισσότερες εξελικτικές δυνατότητες έπρεπε να πολλαπλασιαστεί και περισσότερο, γιαυτό και έγινε κάποια ηλικιακή επιλογή. Επειδή τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα χρειάζονται περισσότερο βιταμίνη C από τα νεότερα, ο αποκλεισμός της παραγωγής της μειώνει την μακροβιότητα των ηλικιωμένων και ζουν μόνο τα νεότερα ζώα που πολλαπλασιάζονται ευκολότερα (Millar J. DOI: 10.1016/0306-9877(92)90019-9). 4)  Η επόμενη θεωρία αφορά τον μεταφορέα της γλυκόζης (Glut-1). Τα είδη που διαθέτουν, εδώ και 100 εκατομμύρια χρόνια, αυτόν τον μεταφορέα στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια ο οποίος μεταφέρει την βιταμίνη C στους ιστούς τους, προφυλάσσονται έναντι των υπολοίπων ζώων που δεν τον έχουν και είναι τα ίδια που υπέστησαν την μετάλλαξη. Επομένως σε μία μακροχρόνια διαιτητική έλλειψη βιταμίνης C δεν θα πεθάνουν τόσο γρήγορα όσο αυτά που δεν τον έχουν. Είναι γνωστό ότι για να αναπτυχθεί σκορβούτο και να πεθάνει κάποιος από πλήρη έλλειψη βιταμίνη C χρειάζονται 3 τουλάχιστον μήνες, άρα όσοι έχουν τον Glut-1, έχουν πλεονέκτημα. (HornungΗ., andBiesalskiΗ. doi: 10.1093/emph/eoz024. eCollection 2019.). Όλες αυτές οι θεωρίες έχουν τα υπέρ και τα κατά τους τους, ποια ή ποιες από αυτές πράγματι εφαρμόσθηκαν μόνες τους ή σε συνδυασμούς ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Το συμπέρασμα είναι ότι η παρουσία μας στη Γη, οφείλεται σε μια σειρά συμπτώσεων και μεταλλάξεων που αποτελούν τυχαία πειράματα της φύσης, που άλλες φορές επιτυγχάνουν και άλλες φορές αποτυγχάνουν, όπως όλα τα πειράματα. Γι αυτό σαν πειραματόζωα καλόν είναι να χαιρόμαστε αυτό που έχουμε μέχρι την επόμενη μετάλλαξη!

 

2. Η βιταμίνη C στην ιστορία του ανθρώπου.

 

H βιταμίνη C ή το ασκορβικό οξύ συμμετείχε δραστικά σε ορισμένες φάσεις της ιστορίας του ανθρώπου κυρίως με τα θανατηφόρα αποτελέσματα που προκαλούντο από μια νόσο που εκδηλώνεται όταν η πλήρης έλλειψη της στον άνθρωπο διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες και ονομάζεται σκορβούτο (scarvy). Η πλήρης εκδήλωση της είναι σπανιότατη στην εποχή μας, παρόλο που απλή ανεπάρκεια της βιταμίνης C με ήπια και ασαφή συμπτώματα απαντάται σε ποσοστό περίπου 7,1% στις ΗΠΑ, συχνότερα στους καπνιστές και στους πτωχούς σύμφωνα με στοιχεία του 2009 ( doi: 10.3945/ajcn.2008.27016.). Το ποσοστό αυτό απογειώνεται στο 50% και πλέον όταν ο επιπολασμός της ανεπάρκειας καταμετράται σε χώρες με πληθυσμούς με χαμηλότατο οικονομικό επίπεδο, όπως στην Ινδία (CarrA., etal.doi:10.3390/nu12071963).

Η τυπική συμπτωματολογία της νόσου σκορβούτο αρχίζει με έντονη κατάπτωση και ληθαργικές εκδηλώσεις οι οποίες συνδυάζονται με πόνους στις αρθρώσεις και στους μύες. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οιδήματα στα πόδια και στα χέρια, το δέρμα διασπάται με την ελάχιστη πίεση, τα ούλα γίνονται οιδηματώδη, η αναπνοή δύσοσμη και παρουσιάζεται πτώση των δοντιών. Σε βαρύτερες περιπτώσεις εμφανίζονται αιμορραγίες στο δέρμα, ανοίγουν παλαιές πληγές και κάποια στιγμή εκδηλώνεται μια αιμορραγία των εσωτερικών οργάνων ή του εγκεφάλου η οποία και προκαλεί τον θάνατο.

Η νόσος πρέπει να ήταν γνωστή από την αρχαιότητα στον άνθρωπο διότι έχουν περιγραφεί περιπτώσεις ανθρωπίνων φυλών που ζούσαν σε ακραίες περιοχές του πλανήτη, όπως στην αρκτική ή στις ερήμους που για να την θεραπεύσουν έπιναν αφεψήματα από πευκοβελόνες ή από φύλλα δένδρων από τα ελάχιστα που ευρίσκονται  σε κάποιες ερήμους της Γης.

Οι Αιγύπτιοι στον πάπυρο του Ebers το 1550 π.Χ. αναφέρουν μια νόσο που ομοιάζει πολύ με το σκορβούτο και η οποία θεραπεύεται με χορήγηση κρεμμυδιών. Είναι γνωστό ότι τα κρεμμύδια περιέχουν αρκετή βιταμίνη C.

Γύρω στο 400 π.Χ. ο Ιπποκράτης αναφέρει μια νόσο που προκαλεί δύσοσμη αναπνοή, οιδήματα των ούλων και αιμορραγίες της μύτης. Τα συμπτώματα αυτά ομοιάζουν πολύ με το σκορβούτο.

Το 1535-6 το πλοίο του εξερευνητή JacquesCartier αποκλείεται στο παγωμένο ποταμό StLawrent στον Καναδά. Οι ναύτες εκδηλώνουν συμπτώματα σκορβούτου τα οποία θεραπεύονται με έναν ζωμό που έφτιαξαν από τα φύλλα και την φλούδα ενός δένδρου που ονομάζονταν Annedda οι μάγοι της τοπικής φυλής των Ινδιάνων (Iroquois) και το ονόμαζαν «Το δένδρο της ζωής». Μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι ο χυμός του δένδρου περιείχε μεγάλα ποσά βιταμίνης C, αργινίνης, προλίνης και άλλων απαραίτητων αμινοξέων (MartiniE. doi: 10.1186/1746-4269-5-5).

Το 1747 ο Σκωτσέζος γιατρός του Ναυτικού JamesLind κάνει την πρώτη στον κόσμο ελεγχόμενη  κλινική μελέτη στους ναύτες του πλοίου HMSSalisbury που έπασχαν από σκορβούτο. Διαλέγει 12 από αυτούς και στους 6 δίνει την συνηθισμένη τους δίαιτα και τους υπόλοιπους την εμπλουτίζει με χυμό από λεμόνια. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό όσοι έλαβαν τον χυμό έγιναν γρήγορα καλά. Η εργασία του δημοσιεύεται το 1753.

Σαράντα χρόνια μετά το 1795 μετά από υπόδειξη του γιατρού GilbertBlane ο οποίος κατόρθωσε τελικά να πείσει τους υπεύθυνους ναυάρχους ότι μια ασθένεια δεν πρέπει να θεωρείται και αδυναμία του πανίσχυρου Αγγλικού Ναυτικού, εισάγεται στο διαιτολόγιο των ναυτών του Βρετανικού Ναυτικού, ο χυμός των εσπεριδοειδών. H αργοπορία αυτή υπολογίζεται ότι στοίχισε στο Ναυτικό 100.000 νεκρούς ναύτες. Έκτοτε κανείς Βρετανός ναυτικός δεν ασθένησε από σκορβούτο. Μάλιστα επειδή στην περιοχή της Καραϊβικής τα μοσχολέμονα (lime) είναι άφθονα και πολύ περισσότερα από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, οι Βρετανοί ναυτικοί οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν συστηματικά ονομάστηκαν κοροϊδευτικά γύρω στο 1880 ‘limeys’.

Μέχρι τότε το σκορβούτο  σύμφωνα με τον ιστορικό StephenBown είχε σκοτώσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ναύτες μεταξύ του 1500 και του 1800 μ.Χ.. πολλούς περισσότερους από όλους τους πολέμους, τις καταιγίδες και τα ναυάγια του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού..

Το 1912 ο CasimirFunk προτείνει τον όρο βιταμίνες (vitamins) για μία ομάδα οργανικών μικροθρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την εξέλιξη και διατήρηση του οργανισμού του ανθρώπου ο οποίος όμως δεν μπορεί να τις δημιουργήσει ο ίδιος και είναι υποχρεωμένος να τις λάβει έτοιμες από το περιβάλλον. Με αυτή την λογική ονομάζει την ουσία που θεραπεύει το σκορβούτο βιταμίνη C (PiroA., etal. doi: 10.1024/0300-9831/a000435. Epub 2019 May 8.).

Το 1928 ο ανθρωπολόγος και εξερευνητής VilhjalmurStefansson αποδεικνύει ότι και η διατροφή με ωμό κρέας και εντόσθια (ήπαρ, νεφρά κ.λπ.) μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει το σκορβούτο. Το αποδεικνύει όταν για ένα χρόνο κατορθώνει να παραμείνει υγιής τρώγοντας μόνο ωμό κρέας με την επίβλεψη των γιατρών του νοσοκομείου Bellevue της Νέας Υόρκης. Πράγματι είναι γνωστό ότι οι Εσκιμώοι, οι ονομαζόμενοι και Inuit, δεν υποφέρουν από την πάθηση παρόλο που ζουν σε ένα περιβάλλον χωρίς καθόλου βλάστηση, διότι τρώνε ωμό ή λίγο ψημένο κρέας. Η βιταμίνη C καταστρέφεται στην υψηλή θερμοκρασία. Μερικοί λένε ότι το όνομα Εσκιμώος, σημαίνει ο άνθρωπος που τρώει ωμό κρέας.

Το 1928 ο Ούγγρος γιατρός AlbertSzent-Györgyi κατόρθωσε από την κόκκινη πάπρικα που βάζουν οι Ούγγροι στην γνωστή παραδοσιακή  σούπα τους, το γκούλας, να απομονώσει το ασκορβικό οξύ, το οποίο ονόμασε Hexuronicacid και μάλιστα κατάφερε να δημιουργήσει και τους πρώτους κρυστάλλους της συγκεκριμένης ουσίας.

To 1932 o Βρετανός χημικός WalterHaworth προσδιόρισε την μοριακή δομή του hexuronicacid και το μετονόμασε σε ασκορβικό οξύ από την λέξη αντισκορβουτικό οξύ. Ένα χρόνο μετά κατόρθωσε να το παράξει και συνθετικά. Έκτοτε η βιταμίνη C έχει και δεύτερο όνομα.

Το 1934 η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Hoffmann-LaRoche κατόρθωσε για πρώτη φορά να παράξει σε μεγάλες ποσότητες συνθετική βιταμίνη C, την οποία κυκλοφόρησε στην αγορά με το όνομα Redoxon. Έκτοτε μέχρι σήμερα πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει ανάλογα προϊόντα.

Το 1937 τόσο ο AlbertSzent-Györgyi όσο και ο WalterHaworth έλαβαν το βραβείο Nobel για τις έρευνες τους.

To 1962 οι Stone και Master χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές για την εποχή ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη C ενεργοποιεί ένα ένζυμο την peptidyl-prolylhydroxylase η οποία μετατρέπει την προλίνη σε υδροξυπρολίνη η οποία επιτρέπει στο κολλαγόνο να κάμπτεται και να καλύπτει όλες τις βασικές μεμβράνες. Η έλλειψη της βιταμίνης C έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μη λειτουργικού κολλαγόνου ιδιαίτερα στο τοίχωμα των αγγείων και των οστών που είναι αυτά που βλάπτονται πρώτα και σοβαρά στο σκορβούτο με αποτέλεσμα τις αιμορραγίες και την πτώση των δοντιών (StoneN., doi: 10.1038/194555a0).

Το 1966 ο βιοχημικός IrwinStone προτείνει μια άλλη ιδιότητα του ασκορβικού οξέος, την αυτόματη υπερπαραγωγή του σε καταστάσεις στρες σε όσα ζώα έχουν την δυνατότητα ενδογενούς δημιουργίας του. Μία ενήλικη κατσίκα π.χ. έχει βρεθεί ότι παράγει σε κανονικές συνθήκες 13.000 mg την ημέρα και 100.000 mg όταν είναι στρεσαρισμένη από μια επικίνδυνη για την ζωή της κατάσταση ή ασθένεια. Η παραγωγή της βιταμίνης C φαίνεται ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ακόμη και απρόσμενους. Επειδή έχει βρεθεί ότι η υπερπαραγωγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η παρουσία τους στον οργανισμό των ζώων σε μεγάλες ποσότητες αντί να προστατεύει προκαλεί έκρηξη υπεροξειδωτικών και υπερφλεγμονωδών καταστάσεων με την εκδήλωση σοβαρών οργανικών βλαβών, υπάρχει η άποψη ότι ίσως η αναστολή της παραγωγής του ασκορβικού οξέος στους προγονούς μας να έγινε για να προστατευτούν από τα αποτελέσματα του συνεχούς στρες που προκαλείτο από το τότε αφιλόξενο περιβάλλον που ζούσαν (Delanghe J., etal. doi: 10.1007/s12263-011-0237-7). Άλλωστε και ο αντικαταστάτης του ασκορβικού οξέος, το ουρικό οξύ στον άνθρωπο, σε καταστάσεις υπερουριχαιμίας, είναι διαπιστωμένο ότι προκαλεί βλάβες στα αγγεία, υπέρταση και σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα   (StoneI. BriefProposalPer. Biology & Medicine, Autumn 1966, Stone Irwin. The Healing Factor. Vitamin C against Disease. A 1972, GD/Perigee Book. First  Perigee printing, 1982, Printed in the United States of America).

Το 1970 ο χημικός LinusPauling βραβευμένος ήδη με δύο Nobel, για άσχετα με την βιταμίνη C θέματα, επηρεασμένος από τις απόψεις του I. Stone, ξεκινά μία τεράστια και εμμονική προσπάθεια για να πείσει τον ιατρικό κόσμο και το κοινό ότι η βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις, περί τα 3000 mg την ημέρα θεραπεύει το κοινό κρυολόγημα αλλά και άλλες πολλές παθήσεις από την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και το δάγκωμα φιδιού έως τον καρκίνο και το AIDS  και τελικά αυξάνει την διάρκεια της ζωής.  Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν κατόρθωσε να το αποδείξει. Μάλιστα μια ανασκόπηση από την Cochrane 30 σχετικών μελετών κατέληξε ότι ούτε καν την διάρκεια του κρυολογήματος δεν μπορεί να μειώσει η βιταμίνη C για περισσότερο από 10 ώρες. Το καλό είναι ότι οι τεράστιες δόσεις που πρότεινε ο Δρ Pauling δεν έχουν παρενέργειες, εκτός από κάποιες έντονες διάρροιες που σταματούν με την διακοπή του φαρμάκου. Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας ήταν τα κέρδη από την άνοδο στην κατανάλωση των βιταμινών που έφτασε το 2012 στις ΗΠΑ τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2007 ο DrSeanBulley, Διευθυντής της εταιρείας της Plant & FoodResearch και η ομάδα του κατορθώνει να προσδιορίσει το ένζυμο που δεν διαθέτει ο άνθρωπος, δηλαδή την οξειδάση της L-γουλολακτόνηςπου είναι υπεύθυνο για την αδυναμία του να συνθέσει την βιταμίνη C. Το ένζυμο αυτό φαίνεται ότι το  είχε εντοπίσει και ο Αμερικανός J.J. Burns από το 1959.

 

3. Πρακτική προσέγγιση στην βιταμίνη C

 

Στις σύγχρονες κοινωνίες των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών η κλινική εκδήλωση της νόσου του σκορβούτου, δηλαδή το να υπάρξει παντελής έλλειψη της βιταμίνης C για περισσότερο από 3 μήνες, είναι κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο. Άλλωστε έχει γραφτεί ότι ένα πορτοκάλι την ημέρα παρέχει περί τα 70 mg βιταμίνης C και ότι ακόμη και το 1/10 από αυτή την ποσότητα είναι δυνατόν να αναστείλει την εκδήλωση σκορβούτου όπως έδειξαν σχετικά πειράματα κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου (DelangheJ., etal. doi: 10.1007/s12263-011-0237-7).

Αυτό που μάλλον μπορεί να συναντήσει κάποιος είναι μια διαρκής ανεπάρκεια της βιταμίνης C σε ιδιαίτερα πτωχούς ανθρώπους και επίμονους καπνιστές, οι οποίοι είναι δυνατόν να εκδηλώσουν ένα υποκλινικό σκορβούτο που χαρακτηρίζεται από σημαντική κόπωση, απώλεια βάρους, διάχυτους και αδιευκρίνιστους πόνους σε ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με τις στατιστικές, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, ο επιπολασμός μιας τέτοιας ανεπάρκειας πλησιάζει το 7%, ενώ στην Ινδία π.χ. ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το 50% ((CarrA., etal. doi:10.3390/nu12071963).

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C είναι σταθερή σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών είτε συνοδεύονται με φλεγμονώδη φαινόμενα είτε όχι. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όλων των μορφών συνήθως συνοδεύονται από ανεπάρκεια της βιταμίνης C. Μεταβολικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης συνοδεύονται από υποβιταμίνωση C. Οι χρόνιες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις όπως π.χ.  η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζουν πτώση των επιπέδων της βιταμίνης C. Μικροβιακές ή ιογενείς λοιμώξεις όπως π.χ. η πρόσφατη πανδημία του COVID-19 παρουσιάζουν σταθερά σημαντική υποβιταμίνωση C και απαιτείται η ταχεία αποκατάσταση της σύμφωνα με τις μελέτες (CarrA., etal. doi: 10.3390/nu12071963).

Αλλά και διάφορες συνήθειες μειώνουν σημαντικά την βιταμίνη C στο σώμα μας. Το κάπνισμα προσφέρει άφθονες τοξικές οξειδωτικές ρίζες στον καπνιστή, οι οποίες καταναλώνουν ταχύτατα την βιταμίνη C που διαθέτει. Έχει βρεθεί ότι η αύξηση της κατανάλωσης της βιταμίνης C στον οργανισμό των καπνιστών είναι 40% μεγαλύτερη από αυτή των μη καπνιστών (CarrA., etal. doi: 10.3390/nu12071963)

Στις ΗΠΑ η USDA (UnitedStatesDepartmentofAgriculture), προτείνει σαν ημερήσια δόση της βιταμίνης C τα 75 mg για τις γυναίκες και τα 90 mg για τους άνδρες και σαν ανώτερη ανεκτή δόση τα 2000 mg. Αντίθετα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τα 45 mg την ημέρα. Κάποιες μελέτες καταλήγουν ότι τα 200 mg είναι η ιδανική δόση διότι μεγαλύτερη από αυτή δεν απορροφά οργανισμός από το έντερο. Το να καλύψει κάποιος την δόση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο π.χ. ένα πιάτο μοσχάρι με μπρόκολο πλησιάζει τα 250 mg βιταμίνης C. Η συγκέντρωση της βιταμίνης C σαν ασκορβικό οξύ στο πλάσμα σε υγιή άτομα κυμαίνεται από 8-14 mg/L, ενώ στα επινεφρίδια, στην υπόφυση, στο ωχρό σωμάτιο και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού είναι εκατό φορές περισσότερη.  Στα περισσότερα όργανα του σώματος τα επίπεδα της βιταμίνης C είναι από 10 έως 100 φορές μεγαλύτερα.

Η απορρόφηση της βιταμίνης C γίνεται στο έντερο με την μορφή του ασκορβικού οξέος σε ποσοστό 80—90% την προσφερόμενης δόσης και αποβάλλεται μετά από 3-4 ώρες από τα νεφρά αφού έχει υποστεί ελάχιστο μεταβολισμό. Καταστάσεις όπως ο πυρετός, οι ιογενείς λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά (σουλφοναμίδες), η κορτιζόνη, η ασπιρίνη, τα αναλγητικά, διάφορα φάρμακα στο περιβάλλον όπως το DDT, παράγωγα του πετρελαίου, το μονοξείδιο του άνθρακα, η έκθεση σε βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο ή μειώνουν την απορρόφηση από το έντερο ή αυξάνουν την αποβολή από τα νεφρά της βιταμίνης D. H πλήρης αποβολή της βιταμίνης C από το οργανισμό χρειάζεται περίπου 5-27 εβδομάδες (Hodges R.E., etal., doi: 10.1093/ajcn/24.4.432). Επίπεδα βιταμίνης C αίμα κατώτερα των 11 mg/L προκαλούν σίγουρα συμπτώματα.

Η βιταμίνη C σαν φάρμακο δεν φαίνεται ότι βοηθάει ιδιαίτερα κάποια νόσο ακόμη και σε υπερβολικές ποσότητες. Αντίθετα για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης C, όπως αναφέραμε προηγουμένως, η διόρθωση των επιπέδων της σε φυσιολογικές τιμές εξαλείφει την κόπωση και τους διάχυτους πόνους που αναφέρουν.

Η βιταμίνη C δηλαδή το ασκορβικό οξύ έχει μια περίεργη ιδιότητα ανάλογη με αυτήν που έχει το ουρικό οξύ δηλαδή σε χαμηλές δόσεις είναι αντιοξειδωτικό αλλά σε υψηλές δόσεις μετατρέπεται σε υπεροξειδωτικό και προκαλώντας βλάβες. Για το ασκορβικό οξύ φαίνεται ότι η παρουσία σιδήρου και χαλκού επιτείνει τις βλαβερές συνέπειες (DelangheJ., etal. doi: 10.1007/s12263-011-0237-7).

Παρόλα αυτά έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση της βιταμίνης C από τον οργανισμό, είναι έντονη σε περιπτώσεις νοσημάτων, οξέων ή χρόνιων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χορήγηση εξωγενούς βιταμίνης C, βοηθά εξαιρετικά τους πάσχοντες.

Η διεθνώς διαδεδομένη άποψη ότι μία μέτρια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθά στην διατήρηση της καλής υγείας, στην περίπτωση της βιταμίνης C συνήθως μας καλύπτει πλήρως.

Η χορήγηση βιταμίνης C συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Μόνο σε δόσεις που ξεπερνούν τα 2000 mg/ημέρα εμφανίζονται διάρροιες, αέρια, ναυτία και αυξημένη διούρηση. Η βιταμίνη C αυξάνει την πρόσληψη του σιδήρου από το έντερο γιαυτό δεν πρέπει να χορηγείται σε περιπτώσεις αιμοχρωμάτωσης. Τέλος η βιταμίνη C δεν συστήνεται στις εγκύους διότι έχει αναφερθεί ότι το νεογνό μπορεί να κάνει rebound σκορβούτο από την απότομη απώλεια της C μετά την γέννα.

Πάντως θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα το κλασικό ρητό της Συμπληρωματικής Ιατρικής για κάθε ουσία που υπάρχει στο σώμα μας: Το πολύ λίγο είναι επικίνδυνο για την υγεία, το αρκετό είναι ό,τι χρειάζεται στον οργανισμό μας, το περισσότερο δεν έχει ποτέ καλό αποτέλεσμα!

 

Η χρήση της βιταμίνης C στις διάφορες παθήσεις.

 

1. Η βιταμίνη C στο κοινό κρυολόγημα

Σε μία ανασκόπηση όλων των μελετών μέχρι το 2009 στις βάσεις δεδομένων Cochrane, PubMed, NaturalStandard, και theNationalCenterforComplementaryandAlternativeMedicine έδειξε ότι η βιταμίνη C δεν είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος, στους ενήλικες, και τα παιδιά, ούτε μειώνει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Πιθανόν μειώνει λίγο την διάρκεια τους. Όπως έδειξε και  μία ανασκόπηση 30 μελετών με 11.350 ασθενείς από την Cochrane η χορήγηση βιταμίνης C μειώνει τον χρόνο διάρκειας του κοινού κρυολογήματος κατά 8% δηλαδή πρακτικά εάν ένα κοινό κρυολόγημα διαρκεί 5 ημέρες η βιταμίνη C συντομεύει την διάρκειά του κατά 10 ώρες (DouglasR., etal. doi: 10.1002/14651858.CD000980.pub3).

Αντίθετα σε μία πιο πρόσφατη (2018) μετανάλυση 9 τυχαιοποιημένων διπλών τυφλών μελετών από τις βάσεις δεδομένων  PubMed, Cochrane Library, Elsevier, China National Knowledge Infrastructure (CNKI), VIP και WANFANG, κατέληξε ότι η χορήγηση επιπλέον δόσεων σε μερικά άτομα που λαμβάνουν ήδη βιταμίνη C και πάσχουν από κοινό κρυολόγημα, μειώνει την διάρκειά του και την ένταση των συμπτωμάτων του (Ran L., et al. DOI: 10.1155/2018/1837634).

H περισσότερο πρόσφατη ανασκόπηση (2020) που περιλαμβάνει και κάποιες μελέτες στις οποίες χορηγήθηκε η βιταμίνη C σε ασθενείς με COVID-19, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: α) Σε φυσιολογικά άτομα με φυσιολογική  διατροφή ή/και η χορήγηση βιταμίνης C δεν βοηθά ιδιαίτερα οποιoδήποτε τύπο ή μορφή κοινού κρυολογήματος και β) Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι σε άτομα παχύσαρκα, διαβητικά ή/και ηλικιωμένα, η πέραν μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής με φρούτα και λαχανικά η επιπλέον χορήγηση και κάποιων δόσεων βιταμίνης C, ίσως βελτιώνει την ανοσολογική τους κατάσταση και μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε το ιογενές κρυολόγημα αλλά ίσως και την COVID-19 με μικρότερες απώλειες (CerulloG., etal. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. eCollection 2020).

Παρόλα όσα έχουν γραφτεί στη διεθνή βιβλιογραφία για την θεραπεία και την καλύτερη πρόγνωση που έχουν φυσιολογικά άτομα που πάσχουν από κοινό κρυολόγημα όταν λαμβάνουν συστηματικά βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από κάποιες επιδημιολογικές και άλλες μελέτες. Οι απόψεις του L. Pawling και των οπαδών του, τις οποίες αναφέραμε προηγουμένως έχουν πλήρως απορριφθεί από την διεθνή ιατρική κοινότητα. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι υγιή άτομα με φυσιολογική διατροφή που λαμβάνουν συστηματικά φρούτα και λαχανικά δεν χρειάζονται επιπλέον λήψη βιταμίνης C.  Αντίθετα οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι αλκοολικοί, οι παχύσαρκοι, οι νεφροπαθείς σε χρόνια αιμοδιάλυση όπως και οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, καλόν είναι να καλύπτονται με επαρκείς δόσεις βιταμίνης C όπως καθορίζονται από τους πίνακες κάποιων δημοσίων οργανισμών υγείας. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στη αποδεδειγμένη γνώση ότι όταν ο οργανισμός μας ευρίσκεται σε καταστάσεις ανάγκης είτε λόγω κάποιας νόσου, είτε από ψυχολογικό stress, (όπως αναφέραμε προηγούμενα), είτε λόγω έντονης σωματικής επιβάρυνσης, η κατανάλωση της βιταμίνης C είναι πολύ μεγαλύτερη από την φυσιολογική (Nakano K., etal., doi: 10.1093/jn/114.9.1602).

 

2. Βιταμίνη C και καρκίνος.

Η σύνδεση της βιταμίνης C και του καρκίνου έγινε για πρώτη φορά από LinusPauling και τον CameronC. το 1976, οi οποίοi δημοσίευσαν 2 άρθρα σχετικά με το θέμα στα οποία κατέληγαν ότι  με μεγάλες καθημερινές δόσεις βιταμίνης C είτε από του στόματος, είτε ενδοφλεβίως μπορεί να αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης ασθενών που ευρίσκονται σε τελευταία φάση  κάθε μορφής καρκίνου. Επειδή ο Pauling  είχε πάρει ήδη 2 Nobel, ένα στην Χημεία και ένα Ειρήνης, τα άρθρα έκαναν μεγάλη εντύπωση και έκτοτε έχει ξεκινήσει μια διαμάχη με επιστημονικές αλλά και νομικές αντιπαραθέσεις, που είχαν θέσει από την μία πλευρά τον Pauling και τους οπαδούς του και από την άλλη όλους τους υπόλοιπους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι αμφισβητούσαν και αμφισβητούν ακόμη τα ευρήματα του. Κατάτηνάποψητουςτασυμπεράσματατου Pauling στηρίζονταισεπολύάσχημασχεδιασμένεςκλινικέςμελέτες (CameronE., and PaulingL. Supplementalascorbateinthesupportivetreatmentofcancer: prolongationofsurvivaltimesinterminalhumancancer. Proc Natl Acad Sci U S A 1976;73:3685-9, Cameron E, Pauling L. Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer: reevaluation of prolongation of survival times in terminal human cancer. Proc Natl Acad Sci U S A 1978;75:4538-42, https://sciencebasedmedicine.org/high-dose-vitamin-c-and-cancer-has-linus-pauling-been-vindicated/).

H εξέλιξη αυτής της διαμάχης ήταν ο μεν Pauling να διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία ότι η βιταμίνη C, θεραπεύει μέχρι και το 75% των καρκίνων οποιασδήποτε μορφής με μοναδικό πρακτικό αποτέλεσμα οι πωλήσεις της να φτάσουν σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, οι δε αντίπαλοί του, όλοι οι γνωστοί και άγνωστοι ογκολόγοι της υφηλίου, να λένε ότι πάσχει από την Νόσο του Νόμπελ, όπως ο Tinbergen, oIgnarro και τελευταία ο LucMontagnier, οι οποίοι μετά την λήψη της ανώτερης επιστημονικής διάκρισης, άρχισαν να διακηρύσσουν με έμφαση, φανατισμό και επιμονή, παράλογες και ατεκμηρίωτες ιατρικές απόψεις και μάλιστα σε τομείς άσχετους με την ειδικότητά τους (https://scienceblogs.com/insolence/2010/11/23/luc-montagnier-the-nobel-disease-strikes).

Το συμπέρασμα απ όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις είναι: α) ότι άτομα που τρέφονται για πολλά χρόνια με φρούτα και λαχανικά και ταυτόχρονα έχουν και υγιεινό τρόπο διαβίωσης, ίσως έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νεοπλασματικά νοσήματα και β) ότι η υγιεινή ζωή ίσως να βοηθά την δράση των αντινεοπλασματικών φαρμάκων σε άτομα που έχουνήδη καρκίνο και να επιμηκύνει την ζωή τους.

 

3. Βιταμίνη C και καρδιαγγειακές και οφθαλμικές παθήσεις.

Όπως στις προηγούμενες έτσι και στις δύο αυτές ομάδες παθήσεων η βιταμίνη C είναι χρήσιμη όταν λαμβάνεται από την υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με πολλές άλλες αποδεδειγμένα δραστικές φαρμακευτικές  ουσίες. Για τις καρδιολογικές παθήσεις μάλιστα αναφέρεται ότι αύξηση κατά 20 mg/L της βιταμίνης C στο πλάσμα, πέραν του φυσιολογικού ορίου, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων κατά 20%.

 

4. Βιταμίνη C και χρόνιος πόνος.

Η βιταμίνη C όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ο τρόπος με τον οποίο ένα αντιοξειδωτικό  μπορεί να επηρεάσει ή και να αναστείλει κάποια αλγεινά ερεθίσματα στον Νωτιαίο Μυελό και στον Εγκέφαλο δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές μελέτες, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε διάφορα άρθρα μας ερμηνεύουν μερικά την αναλγητική δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών.

Ας ξεκινήσουμε από ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Τα κλασικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για την θεραπεία του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου δηλαδή τα αντιεπιληπτικά, τα SNRIs, τα SSRIs, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα οπιοειδή, τα οπιούχα  και άλλα σχετικά, όπως φαίνεται και από πολύ πρόσφατες μελέτες, έχουν ιδιαίτερα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (Molero Y., et al. 2019.doi: https://doi.org/10.1136/bmj.l2147). Επομένως εάν βρίσκαμε κάποιο συμπληρωματικό φάρμακο που θα μπορούσε να μειώσει τις δόσεις τους, άρα και τις παρενέργειές τους, χωρίς να μειωθούν οι θετικές δράσεις τους, θα ήταν μια αποφασιστική προσέγγιση στην συνολική φαρμακολογική αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου.

Ο νευροπαθητικός πόνος, οφείλεται σε βλάβη ή νόσο του σωματοαισθητικού συστήματος τόσο στο Περιφερικό Νευρικό σύστημα (ΠΝΣ) όσο και στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Οι πιο συχνές κλινικές παραλλαγές του είναι: 1) Ο τραυματισμός νεύρου, είτε χειρουργικά, είτε από κάκωση. Μελέτες δείχνουν ότι το 30-50% της χρόνιας οσφυαλγίας ή/και της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας των γονάτων εκδηλώνονται με νευροπαθητικό πόνο. 2) Η διαβητική νευροπάθεια. 3) Η νευροπάθεια της χημειοθεραπείας και πολλές άλλες.

Στην παθοφυσιολογική διαδικασία αυτών των παθήσεων  πλην της φλεγμονής, που σχεδόν πάντα συνυπάρχει, συμμετέχουν: α) τα μιτοχόνδρια των νεύρων που είναι άφθονα και ιδιαίτερα ευαίσθητα στο οξειδωτικό στρες από στις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου. β) Το ενδοκυττάριο ασβέστιο με 9 από τους 30 TRP διαύλους του, δηλαδή τους TRPM2, TRPM7, TRPA1, TRPC3, TRPC5, TRPC6, TRPV1, TRPV3 και TRPV4, που  ευρίσκονται είτε στις ελεύθερες απολήξεις, είτε στα γάγγλια των οπίσθιων ριζών και γ) οι διεγερτικοί και κατασταλτικοί νευροδιαβιβαστές των συνάψεων στο ΚΝΣ (Βλέπε Παθοφυσιολογία στο βιβλίο μου Χρόνιος Πόνος ή στο www.xroniosponos.gr στην Ενότητα Φυσιολογία και Παθοφυσιολογία).

Ένα πιθανό σενάριο για την εκδήλωση του νευροπαθητικού πόνου στην οσφυαλγία-ισχιαλγία είναι: 1) H βλάβη του νεύρου παράγει φλεγμονώδεις ουσίες, όπως NF kb, TNF και οξειδωτικές ρίζες. Αυτές διεγείρουν τους TRP διαύλους στις ελεύθερες απολήξεις και στα οπίσθια γάγγλια και προκαλείται εισροή άφθονου Ca στα νευρικά κύτταρα με αποτέλεσμα έντονες και συνεχείς αλγεινές ηλεκτρικές εκφορτίσεις. 2) Αυτές φθάνοντας στις συνάψεις διεγείρουν τον τασεο-ευαίσθητο δίαυλο του Ca προκαλώντας στην προσυναπτική περιοχή αύξηση του ενδοκυττάριου Ca και υπερδιέγερση των μιτοχονδρίων. 3) Η άφθονη  παραγωγή ενέργειας από τα τελευταία, προκαλεί άμεση αποδέσμευση όλων των διεγερτικών νευροδιαβιβαστών (προσταγλανδίνες, ουσία P, γλουταμικό οξύ κ.ά.) και αύξηση του πόνου.  Εάν το σενάριο αυτό είναι αληθές τότε η χρόνια εφαρμογή του οδηγεί σε μόνιμη υπερδιέγερση των προσυναπτικών μιτοχονδρίων και σταθερή υπερπαραγωγή οξειδωτικών ριζών τοπικά από αυτά, οι οποίες επειδή δεν εξουδετερώνονται από τα φυσικά αντιοξειδωτικά της περιοχής, διεγείρουν τη δραστηριότητα των προσυναπτικών νευροδιαβιβαστών (προσταγλανδίνες, ουσία Ρ, γλουταμικό οξύ) και αναστέλλουν την παραγωγή των κατασταλτικών νευροδιαβιβαστών όπως π.χ. του ισχυρότερου κατασταλτικού νευροδιαβιβαστή του πόνου, του GABA, καταστρέφοντας του νευρώνες του (Yowtak J., et al. doi: 10.1016/j.pain.2013.07.024). H αρχική αντιμετώπιση από τα υπάρχοντα αντιοξειδωτικά του οργανισμού ελέγχει το πρόβλημα, η χρόνια όμως παρουσία του εξαντλεί την φυσική άμυνα και καταστρέφει και εκφυλίζει το νεύρο. Αρά η εξωγενής χορήγηση  αντιοξειδωτικών ουσιών είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του χρόνιου πόνου.

Για τις άλλες παραλλαγές του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου η υπερπαραγωγή οξειδωτικών ρίζων γίνεται: 1) Στην περίπτωση της διαβητικής νευροπάθειας από τις μεταβολικές διαταραχές του σακχάρου και των λιποειδών λόγω της χρόνιας υπεργλυκαιμίας. 2) Στην περίπτωση της νευροπάθειας από την χημειοθεραπεία, από τις ταξάνες και τα άλλα φάρμακα. 3) Στη δε περίπτωση την αλκοολικής νευροπάθειας από την τοξική δράση της αιθανόλης στα νεύρα.

Εκτός όμως από την αντιοξειδωτική της δράση η βιταμίνη C είναι και ένας βασικός συμπαράγοντας στην διαδικασία της σύνθεσης διαφόρων βασικών νευροδιαβιβαστών, κατεχολαμινών και άλλων και με αυτό τον έμμεσο τρόπο συμμετέχει στην διεργασία του πόνου. Η βιταμίνη C π.χ. είναι συμπαράγοντας στο ένζυμο dopamine β-hydroxylase, το οποίο μετατρέπει την ντοπαμίνη στην ισχυρή αναλγητική ουσία νορεπινεφρίνη. Ακόμη παρεμβαίνει στην λειτουργία της tetrahydrobiopterin που βοηθά στην βιοσύνθεση μιας άλλης αναλγητικής ουσίας, της σεροτονίνης. Σε άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης C, οι δύο αυτές ισχυρές αναλγητικές ουσίες μειώνονται σημαντικά στο ΚΝΣ και το άτομο είναι ευαίσθητο σε αρκετά  αλγεινά σύνδρομα τα οποία ευτυχώς παρέρχονται εύκολα και γρήγορα μετά την χορήγηση βιταμίνης C σε μικρές αλλά επαρκείς για κάθε περίπτωση δόσεις.

Μία άλλη παρέμβαση της βιταμίνης C στην διεργασία του πόνου, η οποία δεν έχει ακόμη ερμηνευθεί πλήρως είναι παρουσία της σαν συμπαράγοντας του ενζύμου PeptidylglycineA-amidatingMono-oxygenase (PAM) το οποίο είναι απαραίτητο  για την σύνθεση των νευροπεπτιδίων ενδομορφίνη 1 και ενδομορφίνη 2. Τα δύο αυτά αμιδιωμένα τετραπεπτίδια έχουν μεγάλη επιλεκτικότητα και συνάφεια για τους μ-υποδοχείς των οπιοειδών και πιθανόν έχουν ανάλογη αναλγητική δράση με τις εγκεφαλίνες και τις ενδορφίνες (CarrA., etal. doi: 10.1186/s12967-017-1179-7).

 

5. Βιταμίνη C για μετεγχειρητικά ορθοπεδικά προβλήματα

Όπως αναφέραμε και προηγούμενα η επιπλέον χορήγηση βιταμίνης C σε αδιευκρίνιστους διάχυτους πόνους των μυών και των αρθρώσεων μπορεί να βοηθήσει όταν τα άτομα τα οποία πάσχουν ευρίσκονται σε μία κατάσταση υποβιταμίνωσης ή έλλειψης βιταμίνης C διαφόρου αιτιολογίας  για αρκετό χρονικό διάστημα όπως π.χ. χρόνιες παθήσεις, αλκοολισμός, επίμονοι  καπνιστές κ.ά.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται ότι η χορήγηση βιταμίνης C βοηθά και στην καθημερινή κλινική ιατρική και μάλιστα σε παθήσεις που έχουν σχέση με άλλα Μυοσκελετικά προβλήματα.

Αρκετές τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη C βοηθά τόσο στην μετεγχειρητική αναλγησία από κάποια ορθοπεδική επέμβαση, κάνοντας εφικτή την μείωση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή/και των οπιοειδών. Αλλά εκεί όμως που φαίνεται ότι βοηθά πολύ είναι στην πρόληψη του Συνδρόμου του Sudeck ή του Σύμπλοκου Περιοχικού Συνδρόμου Πόνου (CRPS), όπως το ονομάζουν οι Αλγολόγοι, ή της Αλγοδυστροφίας, όπως το ονομάζουν οι Ρευματολόγοι ή το οστικό οίδημα όπως το ονομάζουν οι ακτινολόγοι (βλέπε www.xroniosponos.gr στην Ενότητα «Πόνος από διάφορες παθήσεις».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα παράξενο σύνδρομο αλλά όχι ιδιαίτερα σπάνιο. Ο επιπολασμός του κυμαίνεται περί το 0,5-1% του πληθυσμού. Παρόλο που οι εκδηλώσεις του εμφανίζονται τις περισσότερες φορές μετά από τραυματισμό, χειρουργικό ή μη (κάταγμα ή διάστρεμμα), εγκεφαλικό επεισόδιο, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, έρπητα, καρκίνο του μαστού, φάρμακα για φυματίωση ή βαρβιτουρικά, καρδιακό έμφραγμα ή σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που το σύνδρομο εμφανίζεται ή επανεμφανίζεται χωρίς καμμιά αιτιολογία, παρά την ενδελεχή αναζήτηση κάποιου αιτίου.

Οι γυναίκες προσβάλλονται 3 φορές περισσότερο από τους άνδρες, οι ηλικιωμένοι (>70 ετών) περισσότερο από τους νέους και το άνω άκρο δύο φορές περισσότερο από το κάτω άκρο. Tο 30-70% των πασχόντων (ανάλογα την μελέτη) είναι καπνιστές. Πιστεύεται ότι υπάρχει και μια κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση του συνδρόμου. η οποία όμως δεν έχει ακόμη αποδειχθεί (https://doi.org/10.1016/S1474-4422(11)70106-5).

Το 1999 σε μία τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση βιταμίνης C μετά από κάταγμα του άκρου της κερκίδας προφυλάσσει από την εμφάνιση συνδρόμου του Sudeck. (Zollinger P.E.,et al.doi: 10.2106/JBJS.F.01147). Άλλες όμως μελέτες που ακολούθησαν δεν επιβεβαίωσαν το συγκεκριμένο εύρημα.  Το 2013 μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι η χορήγηση 500 mg την ημέρα για 45-50 ημέρες μετά το κάταγμα βοηθά στην ταχύτερη θεραπεία αλλά και μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του Sudeck (ShibuyaN., etal.doi: 10.1053/j.jfas.2012.08.003. Epub 2012 Sep 15.) Το 2015 μια άλλη μετα-ανάλυση μόνον τριών μεγάλων μελετών δεν διαπίστωσε διαφορά στην κλινική εξέλιξη μεταξύ των ατόμων που έλαβαν και αυτών που δεν έλαβαν βιταμίνη C. Η διαφορά μεταξύ των δύο μετα-αναλύσεων που προανέφερα ήταν ότι κάποιες από τις μελέτες τους χρησιμοποιούσαν διαφορετικά μεταξύ τους διαγνωστικά κριτήρια (EvaniewN., etal. doi: 10.1097/BOT.0000000000000305).

Νεότερες  συστηματικές ανασκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το 2017 κατέληξαν ότι η δοσολογία 500 mg/ημέρα της βιταμίνης C για 50 ημέρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του συνδρόμου του Sudeck μέχρι ποσοστού 50%, ιδιαίτερα μετά από κάταγμα του άκρου της κερκίδας. (AimF., etal. doi: 10.1016/j.otsr.2016.12.021. Epub 2017 Mar 4. BussaM., etal., doi: 10.1016/j.pmrj.2016.11.006. Epub 2016 Nov 23. Bharwani K.D., et al.doi: 10.1016/j.bja.2019.03.030. Epub 2019 May 2).

Αυτά τα ευρήματα καταλήγουν στην άποψη ότι δεν θα ήταν λάθος να δίνουμε μία μικρή δόση βιταμίνης C για ένα δίμηνο μετά το συμβάν σε άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα όχι μόνο στην κερκίδα αλλά και σε άλλα μέρη του στόματος ή ακόμη και μετά από κάποια ορθοπεδική επέμβαση. Το Βασιλικό Κολλέγιο των Ιατρών στην Βρετανία το 2018 στις ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες του για την διάγνωση και θεραπεία του Sudeck ή του CRPS, όπως το αναφέρουν, παρόλο που δεν βάζουν την βιταμίνη C στις κύριες θεραπείες, στο παράρτημα 7, το οποίο αφορά την μετεγχειρητική αντιμετώπιση των ασθενών μετά από ορθοπεδική επέμβαση, συστήνουν την χορήγηση 500 mg/ημέρα της βιταμίνης C για 6 εβδομάδες διότι όπως λέγουν μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών. Η AcademyofOrthopaedicSurgeons των ΗΠΑ στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα θερμή για την σημαντικότητα της χορήγησης της βιταμίνης C στο Sudeck, αλλά τονίζει ότι μέχρι να διευκρινισθεί το θέμα καλόν είναι να χορηγούμε σε αυτές τις περιπτώσεις (καταγμάτων) 500 mg/ημέρα για 5-6 εβδομάδες βιταμίνης C διότι ούτε ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλεί αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επιπλοκών (SmithD. VitaminCforComplexRegionalsyndromeprophylaxis. BCMJ 2019;1(9):349).

Συμπέρασμα: Η βιταμίνη C είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό και χρειάζεται να ευρίσκεται πάντα σε επαρκή επίπεδα στο σώμα μας. Φαίνεται ότι συμμετέχει, πλην των άλλων και στον έλεγχο του χρόνιου πόνου με άγνωστο μηχανισμό, ιδιαίτερα στην πρόληψη και θεραπεία του αλγεινού συνδρόμου του Sudeck που εμφανίζεται σε ποσοστό περί το 1%, μετά από κακώσεις ή ορθοπεδικές επεμβάσεις των αρθρώσεων.

 

6. Βιταμίνη C και Οστά

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγεία των ούλων. Η θεραπευτική δράση της στο σκορβούτο είναι γνωστή εδώ και τρεις αιώνες. Η δράση αυτή οφείλεται στην ικανότητα της να αναπλάθει και να διατηρεί το κολλαγόνο δρώντας θετικά στον σχηματισμό της υδροξυπρολίνης και υδροξυλυσίνης, οι οποίες συνθέτουν την τριπλή έλικα του κολλαγόνου. Από κολλαγόνο όμως, πλην των άλλων, αποτελείται και η θεμέλια ουσία των οστών, το οστεοειδές και αρκετά χρόνια τώρα συζητείται μήπως η βιταμίνη C βοηθά και στην πρόληψη της Οστεοπόρωσης και προστατεύει από τα κατάγματα. 

Πράγματι σε κλινικά ευρήματα του σκορβούτου συμπεριλαμβάνονται αρκετές φορές και σημεία και συμπτώματα από τα οστά όπως π.χ. οστεόλυση, οστεονέκρωση, απώλεια οστικής μάζας και οστικά κατάγματα, όπως και μελέτες σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι πειραματική ένδεια βιταμίνης C επηρεάζει αρνητικά την δημιουργία οστικής μάζας, του κολλαγόνου και γενικά του συνδετικού ιστού (Fain O., et al. 2004, doi: 10.1016/j.jbspin.2004.01.007), όπως και ότι είναι απαραίτητη: α) για την αναστολή της οστεόλυσης την οποία προκαλούν οι οστεοκλάστες (αντιοξειδωτικό), β) για την διέγερση και ωρίμανση των οστεοβλαστών, γ) για την δημιουργία του κολλαγόνου τύπου Ι και δ) για την ρύθμιση, της γονιδιακής μεταγραφής, του DNA και την μεθυλίωση της ιστόνης. 

Τα ευρήματα αυτά ήρθαν να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν  παλαιότερες επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες είχαν δείξει ότι ίσως η βιταμίνη C έχει σχέση με την Οστεοπόρωση (Shivani Sahni et al,. 2008, doi: 10.1093/jn/138.10.1931). 

Στα ερωτήματα αυτά έδωσε κάποιες απαντήσεις και μία σχετικά πρόσφατη ανασκόπηση (Olga Brzezińska et al. 2020 doi: 10.3390/nu12082394) όλων των μελετών οι οποίες αφορούσαν την σχέση μεταξύ βιταμίνης C και οστικής μάζας και είχαν δημοσιευθεί στην διεθνή βιβλιογραφία μεταξύ των ετών 2000 και 2020. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι βρέθηκαν τελικά 66 άρθρα, 29 από αυτά αφορούσαν μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους και 8 ήταν παρεμβατικές. Οι υπόλοιπες 28 αφορούσαν μελέτες σε πειραματόζωα. Αν και ο αριθμός των ατόμων τα οποία συμμετείχαν στις μελέτες αυτές ήταν αθροιστικά αρκετά μεγάλος, η μεθοδολογία της κάθε μελέτης διέφερε αρκετά, σε αριθμό ασθενών, στην δοσολογία της βιταμίνης C και στην χρονική διάρκεια χορήγησης της, τόσο ώστε τελικές αποφάσεις χρήσιμες για την κλινική Οστεοπόρωση και τα οστεοπορωτικά κατάγματα ήταν αδύνατον να ληφθούν. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους συγγραφείς, η ανασκόπηση αυτή έδωσε αρκετά στοιχεία ώστε να συνδεθεί μία πιθανή θετική δράση της βιταμίνης C με την πρόληψη της Οστεοπόρωσης και την συχνότητα των οστεοπορωτικών καταγμάτων και φαίνεται ότι είναι πράγματι απαραίτητο να χορηγούνται επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C με την διατροφή, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους όπου η Οστεοπόρωση είναι συχνότερη. Αντίθετα θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πολύ μεγάλες δόσεις βιταμίνης C οι οποίες χορηγούνται από μερικούς για να επιδράσουν θετικά στην Οστεοπόρωση, είναι σίγουρο ότι προκαλούν τοξικότητα στα κύτταρα των οστών  και έχουν πάντα αρνητικό αποτέλεσμα στην οστική μάζα (Chin K.Y., et al. 2018, doi: 10.2174/1389450116666150907100838). Επομένως για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η άποψη πολλών αλλά και η δικιά μας ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ» για οποιοδήποτε μικροθρεπτική ουσία όπως είναι η βιταμίνη C και πολλές άλλες.

 

Τελικό Συμπέρασμα για την βιταμίνη C = Η εμμονική υπερδιαφήμιση της από τον Pauling και τους οπαδούς του, σαν «το φάρμακο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» (Ματθαίος Δ 23),  είχε σαν αποτέλεσμα,  αφενός την εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων της στο ευρύ κοινό, αλλά παράλληλα την πλήρη καταβαράθρωση της αξιοπιστίας της σαν φάρμακο μεταξύ των γιατρών. Τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο νομίζω ότι: 1) εάν αντιδρούσα σε κάθε διαφημιστική ή δυσφημιστική προσπάθεια ενός φαρμάκου αρνητικά, ελάχιστα θα είχαν μείνει για να δώσω στους ασθενείς μου και 2) Η καλύτερη διαφήμιση ενός φαρμάκου γίνεται από τους θεραπευμένους ασθενείς !