26-07-2023

Αισθάνεστε άσχημα επειδή μεγαλώσατε;;; Δυστυχώς έχετε πιστέψει έναν ακόμη μύθο της Ιατρικής!!! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος

Αισθάνεστε άσχημα επειδή μεγαλώσατε;;; Δυστυχώς έχετε πιστέψει έναν ακόμη μύθο της Ιατρικής!!!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, ΡευματολόγοςΑρχή φόρμας

 

Τόσα χρόνια έχω διαβάσει εκατοντάδες άρθρα με ιατρικό περιεχόμενο. Ελάχιστα όμως από αυτά είναι θετικά για τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, που έχουν ηλικία πάνω από 75 ετών. Συνήθως μας φορτώνουν όλες τις εκφυλιστικές ασθένειες, στον υπερθετικό βαθμό, με πρώτη την νόσο του Alzheimer, Ενώ ταυτόχρονα μας τροφοδοτούν με άφθονες συστάσεις για την δίαιτα μας, την κινητικότατα μας, τον ύπνο μας κ.ά. για να περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής μας. Όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας χαλάνε την διάθεση, διότι ένας που κατόρθωσε να φτάσει τα 80, ξέρει από πρώτο χέρι τι πρέπει να κάνει για να διατηρηθεί και τι όχι.   

Για την άνοια και το Alzheimer ειδικά σύμφωνα όμως με τις στατιστικές ο επιπολασμός της δεν ξεπερνά το 13% μέχρι την ηλικία των 80 ετών και για τις ηλικίες 80 ετών και πάνω μπορεί να φτάσει το περισσότερο και το 33%. Επειδή μας έχουν μάθει να διαβάζουμε τις όποιες πληροφορίες συνήθως με αρνητική διάθεση και τρόπο, κανένας δεν σκέφτεται αυτόματα ότι αυτό είναι πολύ καλό νέο διότι η είδηση και το σημαντικότερο δεν είναι ότι το 35% περίπου των υπερηλίκων (>85 ετών) πάσχουν από Άνοια, αλλά ότι σε ένα 65% ο εγκέφαλος δουλεύει το ίδιο καλά και ίσως καλύτερα από αυτούς της νεότερης ηλικίας. Είναι το κλασικό παράδειγμα, πως βλέπει κάποιος ένα ποτήρι όταν διψά, «μισογεμάτο ή μισοάδειο»; Αισιόδοξα ή απαισιόδοξα!!!

Κανένας δεν σκέφτεται ότι ο Πλανητάρχης μας, ο Κος Τζο Μπάϊντεν, έχει ξεπεράσει τα 80 έτη και θα βάλει υποψηφιότητα στις προσεχείς Αμερικάνικες εκλογές για να διοικήσει τις ΗΠΑ για άλλα 4 χρόνια και πολύ πιθανόν θα τα καταφέρει εάν προσέχει λίγο περισσότερο τις σκάλες και δεν μπερδεύει την γεωγραφική θέση κάποιων χωρών. Το τελευταίο άλλωστε, εμείς οι Έλληνες, το έχουμε ζήσει και με κυβερνήτες πολύ μικρότερης ηλικίας.

Αυτά όλα ήταν βέβαια θεωρητικά μέχρι πολύ πρόσφατα (Ιούνιος 2023), οπότε δημοσιεύθηκε στο TheLancetNeurology, 2023 (DOI: https://doi.org/10.1016/S2666-7568(23)00079-X)και μια μελέτη που έδωσε και την εργαστηριακή απόδειξη των προηγούμενων απόψεων.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι:

1. Ότι οι ογδοντάχρονοι με οξεία διατήρηση μνήμης κινούντο ταχύτερα στις ειδικά για την σχετική διάγνωση κινητικές δοκιμασίες και είχαν χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους με γνωστική εξασθένηση και

2. Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ακόμη ότι αυτοί οι υπερήλικες είχαν περισσότερη φαιά ουσία σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου ειδικά σε αυτές που είχαν σχέση με τη μνήμη.

Η μελέτη αφορούσε 64 υπερήλικες που εντοπίστηκαν μέσω ενός τεστ μνήμης που πραγματοποιήθηκε σε προηγούμενη μελέτη για τη νόσο του Alzheimer οι οποίοι συγκρίθηκαν με 55 τυπικούς ηλικιωμένους ενήλικες. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν μέσης ηλικίας 79,5 ετών και άνω.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπερήλικες με καλή μνήμη είχαν καλύτερη απόδοση στο TimedUpandGoTest, το οποίο μετρά την κινητικότητα και σε ένα τεστ χτυπήματος δακτύλων που μετρά τη λεπτή κινητική λειτουργία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι υπερήλικες αυτοί είναι ικανοί να κάνουν εύκολα απλές σωματικές εργασίες όπως π.χ. κηπουρική ή να ανεβαίνουν με προσοχή τις σκάλες.

Φυσικά αυτή την ικανότητα τους θα πρέπει να την εξασκούν συστηματικά με περπάτημα για να βελτιώνουν την αρτηριακή τους πίεση, την οστική μάζας τους, την παχυσαρκία, εάν υπάρχει κ.ά.

Μία εύκολη και ταχεία διαφοροδιάγνωση μεταξύ αυτών που έχουν καλή μνήμη και των άλλων λοιπόν είναι και η αυτόματη ταχύτητα βαδίσματος, όσο πιο ζωηρή η κινητικότητα τόσο καλύτερη η μνήμη.

Στην ίδια την μελέτη επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά και η παλαιότερη γνώση ότι οι υπερήλικες έχουν μεγαλύτερο όγκο φαιά ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μνήμη, όπως π.χ. στον έσω κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ακόμη προηγούμενες έρευνες σε ένα άλλο βασικό τμήμα του εγκεφάλου, τον πρόσθιο φλοιό του μέσου προσαγωγού (anteriormid-cingulatecortex), όπου βρήκαν μεγαλύτερο πάχος φλοιού φαιάς ουσίας και καλύτερη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφαλικού δικτύου μεταξύ των υπερήλικων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, παρουσίασαν μεγαλύτερη απόδοση μνήμης. Ο πρόσθιος φλοιός του μέσου προσαγωγού (anteriormid-cingulatecortex) εμπλέκεται σε μια ποικιλία λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της μνήμης, της εκτελεστικής λειτουργίας και των κινήτρων.

Το μόνο που δεν βρέθηκε ακόμη με βεβαιότητα, είναι ο λόγος που 2 στους 3 ηλικιωμένους δεν έχουν σοβαρά προβλήματα κινητικότητας και μνήμης, ίσως οφείλεται στα γονίδια τους ίσως όχι! Πάντως και να παίζει η κληρονομικότητα κάποιο λόγο φαίνεται ότι είναι πολλοί οι επιγενετικοί παράγοντες, δηλαδή οι συννοσηρότητες και οι καθημερινές συνήθειες που παίζουν σημαντικό ρόλο.

Μέχρι τότε καλόν είναι να τονίζετε σε όλους ότι γηρατειά είναι αρκετά χρόνια μετά από την πραγματική σας ηλικία και μην ντρέπεστε κυρίες μου πότε για την ηλικία σας, είναι κάτι το οποίο έχετε κερδίσει με μεγάλη προσπάθεια.